Aan de slag met ‘moeilijke’ teams

Herken je dit? Je hebt de MindSonar opleiding gedaan, maar je wilt meer leren over teams. Een algemene teamtraining zoals F5 of het T-Mobile programma zie je jezelf nog wel doen, maar je voelt je nog niet klaar om met ‘problematische teams’ aan de slag gaan. Reden voor ons om een extra dag te organiseren, waarin geput kan worden uit de uitgebreide ervaring die Guus Hustinx in de loop van de jaren opgebouwd heeft.

Data, trainer en deelnamekosten

Datum
27 november 2018

Werktijden
10.00 tot 18.00 uur

Trainer 
Guus Hustinx

Meer informatie over de trainer

Bestemd voor
Deze training is alleen toegankelijk voor mensen met een MindSonar certificaat (en degenen die momenteel de Certificatietraining volgen).

Deelnamekosten
€ 260,– Inclusief koffie, thee, lunch, lesmateriaal en MindSonar profiel

Waar vindt deze training plaats?
Hampshire Landgoedhotel de Holthurnsche Hof te Berg en Dal

 

Inschrijven Reserveren

 

Bij ‘problematische teams’ is de doeltoestand onduidelijk

Met het hindernis-interventiemodel als uitgangspunt zullen we verkennen hoe je de huidige toestand, doeltoestand en hindernis kunt vaststellen. De hindernis bepaalt vervolgens de interventie. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk zullen we dit proces verkennen en praktische handvatten bieden.

In de praktijk blijkt dat bij ‘problematische teams’ de doeltoestand onduidelijk is. Het team en/of de organisatie weten wel wat ze niet willen – hoe het nu is – maar niet hoe ze het wel willen. Om het ideale team vast te stellen in termen van metaprogramma’s, moet je weten wat de aard van het team is – bijvoorbeeld een besturingsteam of een uitvoerend team -. We zullen verschillende soorten teams de revue laten passeren en uitzoeken wat cruciale metaprogramma’s zijn voor dergelijke teams.

Verschillende soorten dynamiek

De dynamiek in het team is de hindernis om de doeltoestand te bereiken. We zullen verschillende soorten dynamiek onderzoeken in termen van metaprogramma’s en aan de hand van voorbeelden laten zien hoe dat werkt en welke interventies passend zijn. Het model van de 4 veranderniveaus is behulpzaam daarbij. Ook de notie van verschillende ontwikkelingsstadia van teams is in deze fase nuttig.

Positieve verandering in teams start altijd bij erkenning van de huidige situatie en de dynamiek in het team. Het proces van – herkenning – erkenning van het eigen aandeel – bereidheid om te veranderen – borging van de gewenste verandering –  vormt de basis van de iedere succesvolle teamtraining. Het sturen van dat proces vraagt veel van jou als begeleider. Want je wordt hoe dan ook onderdeel van de teamdynamiek. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een dwarsliggend teamlid. Welke innerlijke state is er nodig en wat zijn de valkuilen? Welke cruciale metaprogramma’s moet je bij jezelf activeren?

We sluiten de dag af met een simulatie waarbij je zelf als begeleider aan de slag kunt en feedback krijgt op je aanpak.

Programma

 • Het hindernis-interventie model
 • Soorten teams en benodigde metaprogramma’s >> het ideale team vaststellen
 • De dynamiek opsporen aan de hand van het teamprofiel
 • Van dynamiek naar interventie
 • 4 veranderniveaus en ontwikkelingsstadia
 • De rol van de begeleider, optimale state en valkuilen
 • Teamsimulatie

Bij alle thema’s zullen voorbeelden gegeven worden en (korte) oefeningen waarmee je zelf met het gebodene aan de slag kunt gaan.

Voorbereiding

Het is mooi als je zelf een teamcasus paraat hebt. Een team waar je zelf onderdeel van bent, een team dat je begeleidt, of als dat allemaal niet speelt, een ‘as-if team’, aan de hand van een ervaring uit het verleden. Tevens willen we dat je een Mindsonar maakt voor jouw rol in dat team. In verband met de verwerking van de gegevens t.b.v de simulatie uiterlijk op 4 oktober. Na inschrijving ontvang je een project- en toegangscode daarvoor.

 

Testimonials

 • ’Guus brengt je “to the next level”.–Ton Waldschmitt, manager.

 • ’Processen uit de groepsdynamiek worden helder en de samenhang duidelijk’.–Wouter van Ingen.

 • ’Guus weet zijn aanpak zeer pakkend over te brengen. Dit door gebruikte modellen en methodieken te onderbouwen met zijn eigen praktijkervaring. Zéér leerzaam’.–Onno de Vries, trainer/coach.

 • ’Enthousiasme, passie voor het werken met teams powered by mindsonar is nog meer toegenomen door delen van kennis en ervaring, voorbeelden, oefeningen, modellen'.–Hettie de Vetten, trainer/coach.

Inschrijven Reserveren

 

ISBN10: 9024418194
ISBN13: 9789024418190
Boek bestellen