Provocatief coachen en het criminele leven

Geplaatst door:

Artikel: Sessieverslag 2

Auteur: Sergio van der Pluijm

Beschrijving: B. is een autochtone jongeman van eind 30 uit Maastricht, die veroordeeld is voor inbraken, handel in verdovende middelen, en verboden wapenbezit. Het is bekend dat hij geboren en getogen is in een crimineel milieu. Hij heeft een gevangenisstraf van 16 maanden achter de rug (voor de 3e keer) en moet nu een leerstraf uitvoeren. Toen hij vrijkwam ontdekte hij dat zijn vriendin, tevens moeder van zijn zoon van vier, was vreemdgegaan. Zij heeft nu een nogal ambivalente houding ten opzichte van de relatie: aan de ene kant wil zij hem helpen en aan de andere kant wil zij haar hernieuwde vrijheid niet opgeven. Zij heeft niet veel gevoelens meer voor hem, is het criminele leven zat en heeft er weinig vertrouwen in dat het hem gaat lukken op het rechte pad te blijven. Kortom: zij gaat niet meer voor hem. Omdat hij licht paranoïde persoonlijkheidstrekken heeft, en extreem afhankelijk is, is dit zó moeilijk voor hem, dat hij bijna over niets anders kan praten. Bovendien legt hij de oplossing voor zijn probleem totaal buiten zichzelf: als zij weer voor me gaat… als ik nou maar een baan vind… als ik eigen woonruimte heb… ja, dan komt alles goed. Na enkele weken op de traditionele manier met hem gewerkt te hebben, zonder veel resultaat, besluit ik om het eens op de provocatieve manier te proberen. Om de schok niet te groot te laten zijn zet ik er een veilig kader omheen en ik gebruik daarbij termen als: “advocaat van de duivel spelen”,”de hulpverleningsstijl van de kroeg”, “het slechte benadrukken om het goede…” etc.

Sergio van der Pluijm

0

Over de auteur:

Librarian is geen auteur. Het is een adminstratieve dienst die artikelen uit de oude IEP bibliotheek als posts op deze site heeft geplaatst. De datum van het artikel is ongeveer geschat (per jaar).
  Artikelen die hiermee samenhangen

Voeg een Commentaar