Hé hallo…. ken ik je niet ergens van? (Modelleringsverslag)

Geplaatst door:

Auteur: Thijs Verheul

Lees het modelleringsverslag: Hé hallo… Ken ik je niet ergens van???

In mijn functie van brandweercommandant ben ik regelmatig in contact met verschillende groepen mensen bij diverse aangelegenheden. In veel gevallen ben ik herkenbaar als brandweercommandant of weten aanwezigen dat ik brandweercommandant ben. Bij deze bijeenkomsten zijn er veel, voor mij onbekende, personen aanwezig. Ik zie het als mijn taak, behorend bij mijn functie en rol, om me gemakkelijk in dergelijke groepen te begeven en ontspannen een praatje aan te knopen met aanwezigen. In de praktijk gaat me het rond bewegen en praten redelijk goed af maar het kost me in de regel wél veel energie. De nadruk ligt er dus bij mij met name op hoe je dit ontspannen doet en hoe je er energie uit kunt halen.

Op een bijeenkomst ben ik voortdurend aan het analyseren: wie is er allemaal, wie praat met wie, wie is er niet, wat valt er te halen, is er nog wat te regelen? Ik bedenk wie ik nog zakelijk wil spreken of ik bedenk een onderwerp bij een aanwezige. Ook bedenk ik of het onderwerp qua timing geschikt is of niet. Metaprogramma’s die ik heb aanstaan zijn reactief, voldoet niet, informatie, opties. Deze metaprogramma’s blijken achteraf mijn gewenste houding niet te ondersteunen.

Ik kijk altijd met bewondering naar mensen die zich ontspannen door dergelijke groepen begeven en merkbaar plezier hebben. Ze weten de juiste dingen met veel humor tegen de juiste mensen te zeggen. Bij mij gaan de praatjes vaak over het werk bij de brandweer en zijn ook vaak serieus. Mijn grappen komen ook niet altijd goed over. Als feedback krijg ik terug van mensen dat ze vinden dat ik, vooral bij de eerste indruk, serieus en afstandelijk overkom.

0

Over de auteur:

Posting is geen auteur. Dit is iemand van het IEP secretariaat die een artikel in de bibliotheek heeft geplaatst. De auteur is degene die bij het artikel staat aangegegeven. Wilt u ook een artikel in de IEP bibliotheek plaatsen? Stuur dan een mailtje naar mail@iepdoc.nl.
  Artikelen die hiermee samenhangen

Voeg een Commentaar