Voorproefje uit ‘Verbale intelligentie’ – Jeffrey Wijnberg

Geplaatst door:

‘Verbale intelligentie’ – Jeffrey Wijnberg

Een compliment is per definitie positief. Het woord ‘compliment’ heeft een impliciet positieve betekenis en de persoon die een compliment uitdeelt, laat zijn positieve intenties zien. Maar, de ontvanger hoeft het compliment niet als positief te ervaren. Bekende voorbeelden zijn ‘je ziet er best goed uit voor je leeftijd’ of ‘voor iemand met alleen een mavo-opleiding, praat je best wel slim’. Zelf gaf ik onlangs aan mijn dierbare schoonzus een fout compliment door te zeggen: ‘wat zie je er goed uit, je bent vast aangekomen’. Nu zitten er in deze voorbeelden ook  negatieve componenten zoals ‘voor je leeftijd’ (=oud), ‘mavo-opleiding’ (=laag niveau) en ‘aangekomen’ (=dik), dus is het ook niet heel verwonderlijk dat de begunstigde het als negatief ervaart. Toch kunnen ook pure complimenten als negatief ervaren worden. Iemand bejegenen als ‘betrouwbaar’ kan uitgelegd worden als ‘saai’, terwijl een compliment geven als ‘wat leef jij toch zorgeloos’ vertaald kan worden als ‘jij ziet mij zeker als een persoon zonder diepgang’. Het bestaan van een fout compliment bewijst maar weer eens dat zender en ontvanger twee totaal verschillende interpretaties kunnen geven aan één en hetzelfde bericht.

Verbale intelligentie – Jeffrey Wijnberg

0

Over de auteur:

Posting is geen auteur. Dit is iemand van het IEP secretariaat die een artikel in de bibliotheek heeft geplaatst. De auteur is degene die bij het artikel staat aangegegeven. Wilt u ook een artikel in de IEP bibliotheek plaatsen? Stuur dan een mailtje naar mail@iepdoc.nl.
  Artikelen die hiermee samenhangen

Voeg een Commentaar