Hoofd, hart en buik

Zijn dit soort uitspraken u wel eens opgevallen?
“Ik heb besloten om toch mijn hart te volgen.”
“Die beslissing ligt mij zwaar op de maag.”
“Mijn hoofd zegt nee, maar gevoelsmatig wil ik eigenlijk wel.”
“Ik heb mijn buik hier vol van.”
“Intuïtief klopt het wel, maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen.”
“Hij doet het, maar het gaat niet van harte.”
“Ik begrijp ik dat het moet, maar het is moeilijk te verteren.”

Hier hoor je verschillende kanten van iemand die met elkaar in conflict zijn. Daarmee vertellen wij u waarschijnlijk niets nieuws. Wat wel vrij nieuw is, is dat er nu op dit thema ook wetenschappelijke kennis kan worden toegepast. Sinds de Gestalttherapie is het idee dat mensen uit meerdere gedeelten bestaan, bij psychologen en coaches gemeengoed. En in NLP is het onderhandelen tussen gedeelten een van de meest gebruikte technieken. Ook eeuwenoude spirituele tradities houden zich bezig met het evenwicht tussen verschillende menselijke kanten, zoals hart en ziel. mBIT brengt hier nu een volgende verfijning in aan.

Innerlijke conflicten, verschillende kanten die verschillende dingen willen, zijn een belangrijk thema in coaching. Dat is begrijpelijk omdat iemand daar zonder hulp niet gemakkelijk uit komt. Meestal probeert hij om een van de tegenstrijdig kanten te onderdrukken. Vaak onder het motto van ‘zelfbeheersing’ of ‘een duidelijke keuze maken’. Maar hoe beter dat lukt, hoe sterker ook de onbewuste krachten worden, die hem de andere klant uit stuwen. Tot hij naar die andere kant doorslaat. Daar heeft hij dan vervolgens weer spijt van, enzovoort. Wat dan nodig is, is een metapositie, een overstijgende perspectief van waaruit iemand de relatie tussen die gedeelten kan overzien. Bijvoorbeeld het onderhandelen tussen gedeelten, zoals dat in NLP wordt toegepast, maar ook six-step-reframing biedt zo’n metapositie.

Een nieuw wetenschappelijk licht op innerlijke conflicten

Innerlijke conflicten zijn voor de meeste coaches en begeleiders een bekend fenomeen. Maar de wetenschap van de afgelopen jaren werpt hier nu een nieuw licht op. Op basis van onderzoek mogen we zeggen dat we niet een, maar drie breinen hebben. Want wat is een brein? Als  een brein een netwerk van zenuwcellen is met een bepaalde omvang en het vermogen om zich aan te passen en te leren, dan mogen we ook van een buik-brein (darmen) en van een hart-brein spreken. Deze drie breinen hebben alle drie het vermogen om te leren en zich te ontwikkelen. In uw buik zitten ongeveer even veel zenuwcellen als in de complete hersenen van een kat. En u weet wat een kat allemaal kan leren…

Door verschillende kanten van iemand op die drie plaatsen te lokaliseren: hoofd, hart en brein, wordt een interessante verbinding gelegd tussen de beleving enerzijds en de wetenschappelijk kennis over de drie breinen anderzijds. mBIT (multiple brain integration techniques) maakt daar gebruik van. mBIT is een nieuwe ontwikkeling, die het praktische, doelgerichte van NLP combineert met recente neurologische kennis. mBIT brengt een serie nieuwe inzichten en technieken om tot innerlijke vrede en harmonie te komen.

De ontdekking van de hart- en buikhersenen heeft veel belangstelling gekregen in populaire tijdschriften zoals Time Magazine, Psychology Today, The New York Times enz.
Er is ook een uitgebreid artikel verschenen in Inzicht, het tijdschrift van de NVNLP:
http://dev.mbraining.nl/wp-content/uploads/2016/09/mBIT-artikel-Inzicht.pdf

 

Inschrijven Reserveren

 

Data, trainer en deelnamekosten

Data
21, 22, 23 en 24 maart 2018.

Trainer
Wilbert Molenaar

Bestemd voor
Coaches, persoonsgerichte adviseurs en therapeuten. Iedereen die mensen wil helpen om hun verschillende kanten harmonisch te laten samenwerken.
Basis NLP-kennis is gewenst.

Deelnamekosten Certificatietraining
€ 995,– Inclusief koffie, thee, lunch en lesmateriaal
Het IEP is niet BTW-plichtig, u betaalt geen BTW.

Waar vindt de training plaats?
Hampshire Landgoedhotel de Holthurnsche Hof, te Berg en Dal

Zie ook de tweedaagse training mBIT, Evolve/ontwikkel jezelf workshop op 6 en 7 november 2017
http://www.iepdoc.nl/mbit-tweedaagse-training/

 

mBit-Book-Cover

Bestel bij Amazon

 

mBIT Coach Certification Training

Deze training combineert neuro-wetenschappelijk onderzoek naar onze drie breinen met de herkenbare beleving van deze drie kanten van onszelf. mBIT biedt niet alleen inzicht in hoe mensen functioneren, maar ook een serie praktische gereedschappen die helpen om

 • Evenwichtiger te reageren, vanuit een innerlijke integratie.
 • Betere beslissingen te nemen.
 • Innerlijke harmonie te bevorderen.
 • Beter te presteren doordat meer verschillende innerlijke hulpbronnen worden ingezet.
 • Zorgen dat ieder van je drie breinen optimaal kan functioneren

Als u met mensen werkt, zult u de volgende “hersenen-integratie” problemen vast herkennen:

 • Innerlijke strijd tussen emotie en cognitie.
 • Incongruent gedrag.
 • Het saboteren van eigen dromen, doelen en plannen.
 • Dingen doen die iemand zelf niet wil, maart waarvan hij niet begrijpt waarom hij ze doet.
 • Moeite hebben met beslissingen, of de beslissing wel nemen, maar hem niet kunnen uitvoeren.
 • Chronische belemmerende emoties zoals frustratie, depressie, boosheid of spanning.
 • Gezondheidsproblemen die met het de hart- en darmgebieden te maken hebben.

Testimonials

 • ’Een training die jou als mens/coach of leidinggevende verrijkt. De aanvulling op NLP en de manier om geweldige inzichten tot je te nemen en anderen mee te inspireren.’ –Natalie Hurbuscher, manager.

 • ’Deze training heeft mij meer balans en zelfvertrouwen gebracht en moed om vanuit mijn hart te handelen.’ –Ina van der Hoef, psychosomatisch oefentherapeut.

 • ’Alle coaches wens ik deze coachtechniek toe, ten behoeve van hun professionele palet en henzelf. Hoge kwaliteit en de trainer inspireert enorm.’ –Yolanda Wubben, MBit-coach.

 • ’Verfrissend, wetenschap gecombineerd met de vitaliteit van het leven. Stil, actief en in het NU. Een aanrader voor mensen die met mensen leven, werken en ondernemen.’ –Rudi Willemsen, coach.

 • ’NLP & mBIT kunnen heel mooi samen gaan teneinde transformatie te bewerkstelligen, waarbij hart, hoofd en buik een drie-eenheid vormen.’–Anneke Durlinger, NLP-trainer.

 • ’Prachtige methode om hoofd, hart en buik te verbinden en te leven vanuit coherentie. Diepgang, simpel en doeltreffend.’–Madelon van Kooten, loopbaanbegeleider/coach.

 • ’Ik heb weer verbinding gekregen met mijn gevoel en hoofd, hart en buik samen kunnen brengen in een prachtige cadans.’ –Hanneke van Tongeren, interimmanager.

 

Inschrijven Reserveren

 

 

Naar boven