Wie wil je zijn tussen de anderen?

Omdat bijna alle menselijke problemen wel iets met anderen en onszelf te maken hebben (sociale componenten hebben), is het sociaal panorama een efficiënt en krachtig instrument voor het begeleiden van de persoonlijke ontwikkeling. Vooral biedt het een systematiek waarmee complexe en vaak ook vage relationele thema’s overzichtelijk gemaakt kunnen worden.

 

Inschrijven Reserveren

 

Data, trainer en deelnamekosten

Data
4, 5 en 6 oktober 2018

Werktijden
Alle dagen 10.00 – 18.00 uur

Trainer
Lucas Derks
Meer informatie over de trainer

Bestemd voor
Alle NLP-ers, coaches, therapeuten en supervisoren

Deelnamekosten
€ 735,– Inclusief koffie, thee, lunch en lesmateriaal
Het IEP is niet BTW-plichtig. U betaalt geen BTW.

Waar vindt de training plaats?
Conferentieoord De Poort, Groesbeek

 

Vaag wordt concreet. Complex wordt simpel

Mensen zijn sociale dieren en daarom zit onze subjectieve beleving vol mensen. Om relaties te kunnen onderhouden en ons effectief tussen de anderen te kunnen bewegen, hebben we een kaart van de sociale werkelijkheid nodig. Die moet ons vertellen wie de anderen zijn en hoe we tussen hen passen. Die beelden organiseren we in onze mentale ruimte; iedere relevante persoon krijgt daarin een plaats. Vanaf onze vroegste jeugd geven we vorm aan deze innerlijke wereld. Het ziet er uit als een landschap vol representaties van mensen: een sociaal panorama. Voor de meeste mensen is dit een onbewust en vanzelfsprekend gegeven – het is onze onbewuste sociale cognitie. Maar meestal beseffen we niet dat we al deze beelden van anderen en onszelf maken, ordenen en veranderen, totdat we er in deze drie dagen uitgebreid bij stilstaan. Onmiddellijk gaat er dan een spannende wereld voor ons open. Intuïtie wordt cognitie. Vaag wordt concreet. Complex wordt simpel. Niet alleen beginnen we te begrijpen hoe we onszelf actief een plek tussen de anderen geven, maar nu kunnen we er ook doelgerichte verbeteringen in aanbrengen. Het sociaal panorama is geworteld in de sociale cognitietheorie. Maar de praktische manier waarop NLP de subjectieve ervaring analyseert, vooral de submodaliteiten, heeft dit ver voorbij het puur wetenschappelijke debat gevoerd.

Een sterk NLP-instrument

Dat maakt het sociaal panorama een sterk NLP instrument om met relationele thema’s te werken. Op een vaak zeer eenvoudige manier kun je er relaties met geliefden, vrienden, collega’s, kinderen, ouders, vreemdelingen, groepen, teams, overledenen, geesten en goden mee verbeteren. Ook haakt het direct in op alle problemen waarin zelfwaardering en zelfvertrouwen een rol spelen. Wanneer het gaat over de relaties tussen groepen, stammen, volken, politieke partijen, afdelingen en organisaties, dan biedt dezelfde methode ook een effectieve toegang. Voor mensen met een achtergrond in NLP levert dit een deur tot het onbewuste model van de werkelijkheid. De technieken zijn specifiek voor dit doel ontwikkeld, maar typisch NLP in hun structuur en opbouw. Vooral met andere NLP methoden samen, maakt het coaches, therapeuten, managers, politici, onderhandelaars en mediators een stuk slagvaardiger.

 

Inschrijven Reserveren

 

NLP op het niveau van identiteit

Waar we anderen lokaliseren bepaalt de relationeel-emotionele betekenis van een persoon. Nabijheid, intimiteit, confrontatie, status, steun, vijandigheid, dubbelheid en haat worden door ons gecodeerd door mensen op een bepaalde afstand en in een bepaalde richting en op een bepaalde hoogte weer te geven. Het begrip mentale ruimte speelt een centrale rol in het sociaal panorama. Het is in de hen omgevende ruimte waar mensen de beelden en gevoelens van de relevante anderen projecteren. Onbewust trekken en duwen deze beelden aan en tegen de persoon en geven hem of haar daarmee een sociale positie. Het is de drie dimensionale constructie die ons zelf concept omgeeft. Daarin hebben we vastgelegd wie we zijn. Wanneer we onszelf willen veranderen, dan kunnen we beter ook naar ons innerlijke sociale landschap kijken.

 

ISBN10: 9021537435

ISBN13: 9789021537436

Meer weten…

 

Programma

Een serie van gestructureerde demonstraties en oefeningen geven een directe ervaring en toepassing.

Dag een

 • Partners and ex-partners: intieme relaties
 • Het eenzijdig verbeteren van slechte relaties
 • Zelfgevoel en zelfbeeld
 • Omgang met zelfwaardering, macht en onmacht

Dag twee

 • Het veranderen van diepgewortelde sociale gedragspatronen
 • Het onderzoeken van familiebanden
 • Het transgenerationeel veranderen van familiepanorama’s

Dag drie

 • Teams en conflicten
 • Intergroepsrelaties
 • Onderhandelen
 • Het sociaal panorama in het onderwijs
 • Sociale cognitie, rouwverwerking, goden en geesten

Accreditatie

De NBVH heeft de workshop geaccrediteerd voor 18 punten.

 

Testimonials

 • ’Na bestudering van Lucas zijn boek Sociale Denkpatronen, beschik ik nu over praktische middelen om het sociaal panorama effectief te integreren (blenden) binnen mijn eigen praktijk. Het sociaal panorama volet als cewment tussen reeds gevolgde opleidingen.’–Roger Janssen, mind coach.

 • ’Deze training zet je eigen positie ten opzichte van anderen waarmee je interacteert in een zéér helder daglicht, waardoor de issues die optreden makkelijk en snel aan te pakken worden. Ik raad deze  training aan voor personal coaches en iedereen die weleens moeite heeft met bepaalde relaties.’–Marcel Smit, ketenmanager.

 • ’Je krijgt tools om je onbewuste creativiteit te stimuleren om oplossingen te vinden voor problemen, die je rationeel niet krijgt opgelost.’–Anne-Claire Leenen, businesscoach.

 • ’De training is voor iedereen die op de een of andere wijze met andere mensen samenwerkt. Leerzaam. Je leert vanuit een ander perspectief naar relaties en naar jezelf in relaties te kijken.’–Ineke Takke, docent.

 • ’Laat je mee nemen in de ‘mental space of psychology’. Zaken komen op hun letterlijke plek terecht.’–Martijn Nas, trainer/consultant.

 • ’Bewustwording van beleving, bij jezelf en de ander, geeft geweldige inzichten waarmee je effectief kunt corrigeren waar noodzaak is. Zelfs ideaal in teams!’–Bea Linterman, projectbegeleider.

 • ’Zeer bruikbaar, soms nog wat ongeloof dat zoiets ‘simpels’ zoveel teweeg kan brengen!’–Christien Thijssen, Beleidsadviseur.

 • Erg positief met leuke oefeningen. Nieuwe handvatten om niet zo tallig en analyserend mensen te coachen–Renate Elfering, coach/trainer

 • Zeer nuttig en informatief met vooral goede combinatie van humor en vakkennis. Veel praktische kennis, theorie en vaardigheden. Abstracte zaken relativerend gebracht–Susanne de Jong, gz-psycholoog

 • Prima training met goede oefeningen. Je bent zelf in staat om bestaande relaties eenzijdig te verbeteren.–Piet Vonk, manager

 • Geweldig! met leuke beeldende illustraties. Met ontzettend veel plezier naar de trainer geluisterd en gekeken, en genoten van deze waardevoolle aanvulling in NLP. –Christine Beenhakker, counsellor/coach

 • Genoten en veel geleerd. Als je met zoveel humor en zoveel vrolijke tekeningen zoiets als sociaal panorama kunt overbrengen, dan ben je een kei. –Marion van der Kemp, trainer/coach

 • Interessant en inspirerend. Bijzonder was het ervaren van zowel cliënt als coach.Prima gereedschap voor bewustwording van de invloed van projecties. Aanrader voor psychotherapeuten en coaches. –Marian van der Sterren, docent

 • ’Verdieping in tools die ik in kan zetten ten behoeve van een verbeterd zelfbeeld. Inzicht in hoe relaties werken in je eigen hoofd…dit geeft ruimte voor positieve verandering.’–Edith Sutmuller, jobcoach.

 • ’Het is een krachtige ‘eenvoudige’ maar zeer diep en doelgerichte werkvorm. Weinig ‘eromheen gedraai’ en lekker to the point. Maximaal praktisch en het raakt.’–Karianne van der Linden, hulpverlener.

 • ’In deze training leer je om het zelf-helend vermogen van mensen (en jezelf) op een eenvoudige en creatieve manier wakker te maken. Aanrader voor psychologen, coaches, counselers.’–Gertruud Bolhuis, loopbaanadviseur/coach.

 

Inschrijven Reserveren

 
Naar boven