NLP opleiding: mensen helpen om hun innerlijke mogelijkheden te benutten

NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) helpt mensen om hun innerlijke ervaring zo te veranderen dat ze hun doelen bereiken. NLP vermenigvuldigt het goede, door uitzonderlijke mensen te modelleren en hun vermogens over te dragen. De kracht van deze NLP opleiding ontstaat door integratie: rationeel plus emotioneel, overtuiging plus vaardigheid, structuur plus intuïtie. Of je nu op zoek bent naar persoonlijke ontwikkeling, communicatieve vaardigheden of een coaching opleiding, deze NLP opleiding geeft je een stevig fundament en veel nieuwe mogelijkheden.

Het IEP is de Nederlandse bron van NLP. Wij hebben sinds 1981 letterlijk duizenden NLP-ers opgeleid. Veel trainers in deze NLP opleiding zijn niet alleen trainer maar ook auteur. Onze NLP opleiding is een zorgvuldig opgebouwde, praktische training. Leren werken met NLP is leren begeleiden: anderen op een heldere, betrokken manier ondersteunen en stimuleren op hun levenspad. Deze NLP opleiding combineert ervaring met de nieuwste ontwikkelingen in NLP. Veel IEP trainers zijn internationaal actief. Ook na dertig jaar wordt de opleiding nog ieder jaar bijgesteld. Wij zijn aangesloten bij de International Association for Neuro-Linguistic Programming.

 

InschrijvenIk ben geinteresseerd, bel me terug

Reserveren Download brochure

 

Data, trainers, deelnamekosten, locatie

Januari 2018: Start groep met Koos Wolcken plus gasttrainers
Blok I: 25, 26, 27 januari 2018
Blok II: 9, 10 maart 2018
Blok III: 20, 21 april 2018
Blok IV: 5 tm 9 juni 2018
Blok V: 30, 31 augustus, 1 september 2018
Blok VI: 5, 6 oktober 2018
Blok VII: 15, 16, 17 november 2018

April 2018: Start groep met Judith Warmerdam plus gasttrainers
Blok I: 12, 13 en 14 april 2018
Blok II: 17, 18 en 19 mei 2018
Blok III: 28, 29 en 30 juni 2018
Blok IV: 5, 6 en 7 september 2018
Blok V: 12 en 13 oktober 2018
Blok VI: 8, 9 en 10 november 2018
Blok VII: 20, 21 en 22 december 2018

September 2018: Start groep met Anneke Durlinger plus gasttrainers
Blok I: 12, 13 en 14 september 2018
Blok II: 31 oktober, 1 en 2 november 2018
Blok III: 5, 6 en 7 december 2018
Blok IV: 23, 24 en 25 januari 2019
Blok V: 13 en 14 maart 2019
Blok VI: 17, 18 en 19 april 2019
Blok VII: 29, 30 en 31 mei 2019

November 2018: Start groep met Anneke Meijer plus gasttrainers
Blok I: 8, 9 en 10 november 2018
Blok II: 20, 21 en 22 december 2018
Blok III: 31 januari, 1 en 2 februari 2019
Blok IV: 14, 15 en 16 maart 2019
Blok V: 18 en 19 april 2019
Blok VI: 16, 17 en 18 mei 2019
Blok VII: 27, 28 en 29 juni 2019

Werktijden
Alle dagen van 10.00 tot 18.00 uur
Regelmatig zijn er optionele avondsessies van 19.00 tot 21.00 uur

Bestemd voor
Iedereen met HBO-niveau die beroepsmatig met mensen werkt.

Deelnamekosten
€ 3450,–  inclusief lesmateriaal, koffie, thee en lunch, exclusief diner en overnachting. Bij de kosten is het boek ‘Essenties van NLP’ inbegrepen. U kunt betalen in drie termijnen.
Het IEP is niet BTW-plichtig, u betaalt geen BTW.

Waar vinden de opleidingen plaats?
De opleidingen vinden plaats in Nijmegen en omgeving.
Wij maken gebruik van 2 locaties, de blokken vinden op één van deze locaties plaats:
Hampshire Landgoedhotel De Holthurnsche Hof, Berg en Dal
Conferentiecentrum De Poort, Groesbeek/Malden
Kijk voor goedkope overnachtingsmogelijkheden ook eens op: www.trivago.nl  

 

InschrijvenIk ben geinteresseerd, bel me terug

Reserveren Download brochure

 

Hoe overtuig ik mijn leidinggevende?
U wilt graag meedoen aan de NLP-opleiding en u wilt het liefst dat uw werk meebetaalt en u een opleidingsdagen geeft. Hoe overtuigt u uw leidinggevende? Hier is een korte handleiding. Download de brochure en zet NLP in om NLP te (mogen) leren!

Hoe overtuig ik mijn leidinggevende er van dat de NLP opleiding een nuttige investering is?

Download

 

Innerlijke hulpbronnen: veranderen van binnen uit

Ieder mens heeft de innerlijke hulpbronnen die vaak nog beter benut kunnen worden. Je bent je er vaak niet van bewust welke mogelijkheden mensen, ook jij,  allemaal al beschikbaar hebt. Je hoeft nieuwe mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling of zakelijk succes  vaak niet  van buitenaf toe te voegen. Ze liggen  al klaar in het grote reservoir met eigen ervaringen dat je in de loop van je leven hebt gevuld. Dat geldt voor persoonlijke ontwikkeling en communicatieve vaardigheden en ook voor werken als coach, consultant of manager: hoe kun je beter gebruikmaken van je innerlijke mogelijkheden? En  ook: hoe kun je andere mensen  op een professionele manier stimuleren hun mogelijkheden te gebruiken? Deze NLP opleiding levert krachtige gereedschappen om mensen en organisaties te leren hun doelen te bereiken. Of het nu gaat om jezelf, een cliënt, een medewerker, een team of een hele organisatie: NLP onderzoekt waar een persoon of een groep naartoe wil, wat hen tegenhoudt, en wat ze dus nodig hebben. Om  ze vervolgens te leren de gewenste hulpbronnen op te roepen en van binnen uit te laten ontwikkelen.

Werken met de innerlijke ervaring

Bij een NLP opleiding denken mensen soms aan ‘motivational speakers’ die het publiek op en neer laten springen en laten roepen dat ze alles kunnen. Of aan goedgelovige mensen die denken dat je de wereld verandert door in gedachten even naar een ander plaatje te kijken. Het IEP vertegenwoordigt een professionele stroming binnen de NLP opleidingen. Wij zien NLP niet als een heilsleer waarmee de wereld moeiteloos veranderd kan worden. Wij zien NLP als een prachtige verzameling modellen en technieken die tot hun recht komen als ze deskundig worden toegepast. Het is overigens interessant om te zien hoe veel recent wetenschappelijk onderzoek NLP ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan de ontdekking van de spiegelneuronen, de inzichten over constructive memory en het slimme onbewuste. Het IEP heeft in 2010 een onderzoek gedaan dat laat zien dat met slechts een enkele NLP-sessie  64% van de cliënten significant vooruitgaat.

Studiebeurzen
Het IEP stelt enkele studiebeurzen (50% van het cursusgeld) beschikbaar aan mensen, die voor een ideële organisatie werken of anderszins onbaatzuchtig een bijdrage leveren aan een betere wereld en die zelf niet in staat zijn om de opleiding te bekostigen.

Testimonials

 • ’Voelt alsof ik 30 jaar levenservaring heb opgedaan in een half jaar.’–Federico Beccia, projectleider.

 • ’Het is heerlijk om bewust mijn zintuigen in te zetten, en op deze manier ervaringen ”voller” te laten zijn. Te merken dat dit ook steeds onbewuster ervaringen verrijkt. Dit anderen te laten ervaren. Door gesprekken en technieken ook bij de immense schat van onbewuste kwaliteiten te komen. Dank je wel!’–Eveline van der Staal.

 • ’Het doel wat ik me bij aanvang had gesteld, heb ik gehaald en ik kreeg er nog veel meer gratis bij! Ik raad deze training aan aan iedereen die met (groepen) mensen werkt, bijvoorbeeld managers.’–Anja Geritz, manager.

 • ’Zeer waardevolle en krachtige training waarbij je echt de NLP technieken leert. Op een veilige manier, relax en met lol. Je leert zieker iemand te helpen te groeien, terwijl je zelf je eigen groeistappen maakt. Aanrader voor elke trainer en coach!’–Dorothy van der Laan, adviseur/trainer/coach.

 • ’Mijn luistervaardigheid en aandacht voor de ander is verrijkt en toegenomen. Hierdoor ben ik ook bewust geworden dat “ikzelf” net zo belangrijk mag zijn/ben. In mijn vak als fysiotherapeut heb ik geleerd door te vragen na de antwoorden.’–Ronald Moes, fysiotherapeut.

 • ’Een training die je veel brengt als je bewust, positief wil communiceren met anderen. Door samen met anderen hieraan te werken in een veilige, open, positieve sfeer is het mogelijk om je gedrag, gevoel, gedachten tot eigen verantwoordelijkheid te maken en regie over eigen leven te voeren. Dit alles op een heel conctete wijze.’–Jetske Miedema, geestelijk verzorger.

 • ’Ik heb leren toveren. Ik heb waardevolle dingen aan mezelf ontdekt.’–Ine van Gaalen, keramist/assesor.

 • ’Het mooie van NLP is dat hoe meer je leert, je gaat beseffen hoeveel mogelijkheden je hebt om te veranderen door anders te denken.’–Han Wouters, projectmanager.

 • ’Verbinding met mezelf en anderen verbeterd, direct toepasbaar in privé en werk. Er zijn zoveel dingen veranderd in mij en in mijn leven dit jaar (in zeer positieve zin), wat anderen ook opmerken. Dank IEP-Anneke Durlinger-NLP.’–Lonneke Hermeling, trainer/coach.

 • ’Tijdens deze intensieve training/opleiding heb ik mezelf goed leren kennen. Verder geleerd rapport te maken en me als nlp-er in te leven in anderen. Een verrijking, zowel als persoon als zakelijk..’–Arthur Thorn, consultant recruitment.

 • ’NLP heeft mij geleerd om in een positieve state of mind te denken, te voelen en dit te vertalen naar mezelf en mijn omgeving.’–Elske de Koning, manager kinderopvang.

 • ’Deze training heeft mij persoonlijk veel gebracht: mensgericht werken, bij mezelf blijven in moeilijke tijden (mijn eigen waarden en criteria overeind houden). Ik kan NLP practitioners aanraden voor alle managers, het geeft verdieping aan je gesprekken met medewerkers en het hen faciliteren in het bereiken van hun doelen zowel persoonlijk als professioneel.’–Joyce Hofmans, manager.

 • ’Prima training voor praktijk van arbeidsdeskundige evenals persoonlijke ontwikkeling op eigen vakgebied.’–Mirjam Pappot, arbeidsdeskundige.

 • ’NLP-practitioner met Anneke Meijer en begeleiders heeft mij geholpen om de communicatie met mijzelf, anderen en in mijn organisatie beter te begrijpen. Wat een keuzemogelijkheden heb je daarbij en dat geeft rust van binnen..’–Mirjam Balkema, adviseur.

 • ’Ik gun deze opleiding iedereen. Het leert je open te staan voor anderen, geeft je toegang tot hulpbronnen om je leven mooier en makkelijker te maken.’–Ellen Kuipers, bioloog.

 • ’Het bewust worden van mijn onderbewuste heeft mij een gevoel van “acceleratie” gegeven. Zoals destijds bij de afsprong vanmijn rekoefening. Kicken! Met het vertrouwen van een veilige landing.’–Jan Verhees, consultant.

 • ’Een training waar je leert hoe te werken als NLP coach en jezelf leert kennen, echt kennen. Heel waardevol. Ook wel mezelf intern opgeruimd en ik ben benieuwd wat er in de toekomst op mijn pad gaat komen. Ik sta dichter bij mezelf dan ooit daarvoor.’–FleurMaessen, werkbegeleider.

 • ’Structuur in de aanpak van alledaagse menselijke problematiek. Aan te raden voor iedereen die anderen graag op weg wil helpen en er open voor staat om er zelf ook van te leren.’–Bob de Groot, afdelingshoofd.

 • ’Ik raad de training aan iedereen aan. Het geeft, ook als je niet als coach werkt, veel zelfinzicht. Dat kan ieder mens gebruiken.’–Jennie Snippe, accountmanager.

 • ’Het heeft mijn blik verruimd in vele opzichten en er ook aan bijgedragen dat ik in zakelijke gesprekken beter tot de kern kom en veel rustiger ben!’–Anne Kats, zelfstandige marketing & organisatie.

 • ’De meest gedegen NLP opleiding van Nederland! Ik kwam met professionele (werkgerelateerde) doelen en ging weg als verreikt mens. Een onvergetelijke ervaring.’–Glenn Vergoossen, trainingsacteur/kwartiermaker.

 • ’Zelfontwikkeling, vertrouwen, daadkracht, beter verplaatsen in anderen.’–Lonny van Rijswijck, ontwerper

 • ’Mooie inzichten verkregen, waardevol voor iedereen die zich wil ontwikkelen.’–Nicky Jansen, hoofd personeelszaken.

 • ’NLP heeft me over een drempel geholpen waar ik lang tegen aan zat, maar eerder niet overheen kwam.’–Johannes van der Woude, teamleider.

 • ’Goed gestructureerd opgezet. Mooie balans tussen theorie en praktijk.’–Sanne de Beer, HR-adviseur.

 • ’Een groot deel van het werk van een senior manager bestaat uit coaching van en het naar een hoger niveau tillen van zijn/haar mensen. De training reikt hiervoor uitstekende kennis en technieken aan.’–Fiona van ‘t Hullenaar, directeur.

 • ’De training geeft ruimte, rust en vergroot mogelijkheden.’–Frits van den Boogaard, commercieel manager.

 • ’Goede opleiding die handvaten biedt die direct toepasbaar zijn in het werkgebied sociale werkvoorziening. Daarnaast heb ik in de training veel over mijzelf geleerd. ’–Rens van het Slot, teamleider.

 • ’Een breed scala aan technieken krijg je aangereikt die je zowel professioneel als persoonlijk kan inzetten.’–Petra Bonte-Veraart, coachend leidinggevende.

 • ’De training heeft me geleerd om echt verbinding te maken met die ander. Dichter bij jezelf komen door je doelen te bereiken vanuit je eigen kracht.’–Hugo Nordkamp, commercieel product Mjr.

 • ’Deze training heeft mij niet alleen verrijking gebracht, maar ook meer balans en mijn benieuwd zijn naar de ander een duidelijk aanwezige plaats gegeven in mijn contacten. Ik voel mij completer en heb een gevoel dat er nog steeds weer een hele mooie wereld te ontdekken valt, van binnen en van buiten, bij mij en de mensen om mij heen.’–Ingrid Niemans.

 • ’Deze training heeft me meer over mezelf geleerd. Door nieuwe inzichten pas ik ander gedrag toe dat me dichter bij mijn doelen brengt of waardoor ik doelen heb bereikt. Daarnaast heeft het me zoveel bagage meegegeven die ik in mijn werk kan toepassen.’–Mijke Buit, HR-adviseur.

 • ’Het is echt een verrijking van jezelf , voor jezelf en daarmee ook voor je omgeving. Zowel thuis als zakelijk. Het NLP geeft je mooie inzichten en tools/communicatietechnieken waar je veel mee kan winnen.’–Marjolein Lieberom, marketing communicatie.

 • ’Je kunt heel veel leren en steeds meer weten, maar kom je daarmee echt dichter bij jouw doel? Deze NLP opleiding helpt je om die stappen wel concreet te zetten en als bonus ook nog anderen bij het bereiken van hun doelen te ondersteunen.’–Nico Versteeg, gemeentesecretaris.

 • ’Bewustwording van mijn eigen doen en laten. Tools om anderen zo nodig en door hen gewenst te helpen bij hun eigen zoektocht. Ik gun dit ierdereen!’–Jade Opheij, procesmanager.

 • ’NLP heeft mij persoonlijk veel ‘ruimte’ gebracht en professionele handvaten om de communicatie soepeler en doelgerichter te laten verlopen.’–Stephan Kusters, orthodontist.

 • ’Persoonlijke aandacht en ontwikkeling via methoden en technieken. Daardoor verdieping zonder te “psychologiseren”. NLP is pragmatisch en doelgericht.’–Els Driessen.

 • ’De training heeft geholpen om voor mezelf dingen ui te zoeken, richting te bepalen, en nieuwe dingen nte ontdekknen. Ben verbaasd over wat NLP te bieden heeft!’–Jolanda van Til, senior leraar.

 • ’Als docent in het HBO wil ik deze training van harte aanbevelen bij studiebegeleiders. Wat zou het mooi zijn als studenten begeleid worden vanuit de vooronderstellingen van NLP.’–Alice ter Veld, docent ppo.

 • ’De NLP-practitioners heeft mij bewuster gemaakt van mijn persoonlijke beleving van de werkelijkheid en hoe dit mijn gedrag beïnvloed. Werken met, geloven in, de vooronderstellingen van nlp versterken mijn relaties met anderen in werk en privé. Zeer waardevol voor die in nauwere verbinding met zichzelf en anderen wil komen.’–Hans Waals, coach.

 • ’Ik heb NLP ervaren als een training die mij veel verdieping heeft gebracht. Verdieping in mijn innerlijke waar vanuit ik het leven dieper mag beleven en waarmee ik anderen ook verder mag gaan helpen.’–Géra Nieuwenhuis, alternatief genezer.

 • ’Ben je op zoek naar innerlijke verandering en wil je al je ‘problemen’ uitdagen, ben je ook op zoek naar uitstekende communicatieve vaardigheden, strategieën en tools, volg dan deze nlp-training.’–Mark Hoffmans, afdelingsleider.

 • ’Deze training heeft mij geholpen om in alle doelen die ik mijzelf had gesteld grote stappen te maken. Heel belangrijk aspect hierin is de ontspannen sfeer en de presentatie van de inhoud door de trainers Lucas Derks & Anneke Durlinger. Wat een team!’–Brigitta Bunda, adviseur/begeleider.

 • ’Als je, door allerlei omstandigheden, zowel persoonlijk als zakelijk vast zit en geen andere uitweg vindt dan brengt NLP je die wel. Mij heeft het duidelijkheid en helderheid op zakelijk gebied gebracht en persoonlijk: ik weet nu wie ik ben en het is goed zo!’–Karin Braat, ambtenaar.

 • ’NLP gaat uit van prachtige vooronderstellingen en principes die consequent en helder worden uitgelegd en toegepast. Het maakt je als mens totaler en positief ingesteld in je relatie met de wereld en alles wat daarop leeft!’–Aart Harder, adviseur.

 • ’Deze training is een prachtige basis voor iedereen, de veelzijdigheid van inzetbaarheid binnen een ieders leven is ook van jou. Gewoon doen dus!’–Sergei Versteeg, connecteur.

 • ’De NLP-practitionerstraining heeft mij meer diepgang gegeven in omgang met cliënten, relaties en familie en vrienden. Je wordt opgeleid door deskundige en vakbekwame trainers die hun werk op een spannende, doch humoristische manier weten te brengen.’–Ed de Jong, NLPcoach/trainer.

 • ’De training verdiept en verrijkt jezelf en daarna ook je omgeving.’–Desiree Gertsen, Cluster/regio manager.

 • ’Goed voor je eigen persoonlijke ontwikkeling en om anderen te helpen. Deze NLP-training heeft er voor gezorgd dat ik dichter bij mezelf ben gekomen.’–Songul Kinran, Mobiliteitsadviseur.

 • ’Dit is de eerste training die mij praktische handvatten heeft gegeven om een aantal hindernissen/problemen in mijn leven op te lossen.’–Albert Grit, Adviseur.

 • ’Een supertraining die me nieuwe inzichten heeft gegeven in mezelf en de ander. Daarnaast de benodigde vaardigheden aangereikt gekregen om soepel met de mensen in mijn werk en prive om te gaann.’–Twan de Wit, Projectmanager.

 • ’NLP werkt! Bewust en onbewust. Het heeft mij heel veel gebracht. In mijn werk en als persoon.’–Sandra Raben, Functionaris onderzoek en ontwikkeling.

 • ’Inspirerend, inzicht gevend, goede sfeer, mooi groepsproces, goede trainer! NLP heeft gezorgd voor inzicht in mijzelf en inzicht in de ander. Je gaat op een andere manier naar alles kijken (ja, echt alles).’–Talia van Essen, Trainer.

 • ’Erg leerzaam, leuk, veilige omgeving om te leren. NLP heeft me een heel stuk verder geholpen met inzichten in mezelf, maar zeker ook hoe ik anderen kan helpen om zichzelf te versterken.’–Ad van Gils, Commercieel Manager.

 • ’Compleet. Het heeft me meer gebracht dan ik had durven dromen. Een warm bad! Wie houdt daar nou niet van?’–Lars de Valk, Adviseur.

 • ’Geweldig! Life-changing. Resultaat van deze training voor mij is dat ik mijn eigen interne processen begrijp en kan veranderen! Goed voor een ieder die in echt contact met de ander wil staan.’–Lianne Lindeman, Teamleider.

 • ’Een heel mooi en bijzonder jaar dat ik nooit zal vergeten. Goed voor iedereen die meer kracht wil krijgen in zichzelf en tegelijkertijd bruikbare tools wil leren die je kunt toepassen in alle settings (werk en prive).’–Nadine Siero, HR Business Consultant.

Nuttige NLP-ideeën, -modellen en -technieken

Hier ziet u een lijst van basis onderwerpen die in de opleiding worden aan bod komen, naast nog diverse andere, recente ontwikkelingen.

 • Vooronderstellingen van NLP
  Communiceren  met de aannames waar NLP op gebaseerd is, als filter.
 • Principes van NLP
  De twaalf operationele basisprincipes van NLP die tevens helpen om NLP te vertalen naar verschillende werksituaties.
 • Het neuro-linguïstische model
  Wat is de relatie tussen taal, ervaring en werkelijkheid? Hoe verhoudt onze kaart van de wereld zich tot de wereld zelf? En wat zijn daarvan de consequenties?
 • De TOTE
  Een stuurkundig model voor doelgericht handelen, dat de nadruk legt op duidelijke criteria, zorgvuldige observatie en flexibel handelen.
 • Het NLP-gesprek: een overzichtsmodel
  Een ruimtelijk model waarbinnen vooronderstellingen, relatie, doelen, hulpbronnen, hindernissen en toekomst allemaal een duidelijke plaats hebben. In wezen vraagt dit model: “Wat wil je bereiken, waar ben je nu, wat houdt je tegen, wat heb je dus nodig, hoe kun je dat in jezelf oproepen en hoe ga je dat straks inzetten?”
 • Vormvoorwaarden voor doelen
  Vijf eisen die gesteld worden aan de formulering van een doel om de kans te vergroten dat het doel wordt bereikt.
 • De structuur van de subjectieve ervaring
  De structuur van de subjectieve ervaring is de samenhang tussen de omstandigheden, iemands concrete gedrag, zijn emotionele toestand, zijn manier van denken en zijn overtuigingen. U leert onderzoeken hoe de elementen van deze structuur elkaar beïnvloeden. En zo een compleet beeld te krijgen van hoe iemand zijn ervaring ‘creëert’.
 • Het metamodel
  Het metamodel richt zich op de beleving achter de woorden. Het bestaat uit herkenbare taalpatronen en bijbehorende vragen. Het metamodel vraagt iemand om zijn of haar uitspraken weer te verbinden met de ervaringen, waar die uitspraken op zijn gebaseerd. Daardoor ontstaat er bij de ander ruimte voor nieuwe ideeën en krijgt de NLP-er nauwkeurige informatie.
 • Rapport opbouwen
  U leert om goed contact op te bouwen, door uzelf in de juiste gevoelsmatige toestand te brengen en tevens bewust gebruik te maken van verschillende communicatiekanalen zoals woordkeus, zintuiglijke voorkeur, houding, gebaren, stemtoon en spreektempo.
 • Hiërarchie van logische niveaus
  U leert omgaan met verschillende niveaus in leren en communicatie: u leert onderscheiden op welk niveau de aandacht is gericht en op welk niveau verandering gewenst is. Zo geeft u concrete invulling aan Albert Einstein’s beroemde gedachte dat een probleem niet opgelost kan worden met hetzelfde soort denken waarmee het wordt gecreëerd.
 • Associëren en dissociëren
  Geassocieerd zijn betekent: een ervaring beleven in het hier-en-nu. Gedissocieerd zijn betekent: de ervaring van een afstand beschouwen. Associëren en dissociëren zijn psychologische basisvaardigheden die in vrijwel iedere NLP-techniek van belang zijn. Dissociatie geeft ruimte voor creativiteit, associatie geeft gevoelsmatige impact.
 • Werken met ankers
  Ankers zijn woorden, aanrakingen, gebaren of lichaamshoudingen die een bepaalde innerlijke ervaring oproepen. U leert ankeren gebruiken voor veranderingsprocessen. Zo verankert u bijvoorbeeld een innerlijke hulpbron om deze op het juiste moment in te kunnen zetten.
 • Hulpbronnen oproepen
  U leert verschillende manieren om innerlijke hulpbronnen te activeren.
 • Non-verbale reacties ijken
  U leert zien in welke innerlijke toestand iemand op een gegeven moment is. Door het ijken van non-verbale reacties kunt u nauwkeuriger met mensen werken. U bent niet meer afhankelijk van alleen de woorden van de ander.
 • Individuele leerpatronen onderzoeken
  U onderzoekt hoe u zelf leert. Dit inzicht gebruikt u om nog duidelijker aan uw begeleider aan te geven wat u nodig hebt om goed te leren in de opleiding. Op dezelfde manier kunt u ook onderzoeken hoe uw cliënten of medewerkers leren zodat u hen beter kunt begeleiden.
 • Werken met weergavesystemen en submodaliteiten
  De zintuiglijke weergavesystemen zijn: visueel (zien), auditief (horen), kinesthetisch (voelen), olfactoir (ruiken) en gustatoir (proeven), de modaliteiten. U leert nagaan hoe iemand zijn zintuigen inzet bij een bepaalde beleving, u vraagt de submodaliteiten na (bijvoorbeeld waar ziet/voelt/hoort u dat, hoe groot/hard/zacht is het? Een verandering van deze submodaliteiten geeft vaak een geheel andere beleving. Dit is een manier om a.h.w. rechtstreeks met de ‘taal’ van de beleving te werken. Een taal die u dagelijks al toepast, maar vaak nog niet bewust benut.
 • Oogbewegingen
  U leert oogbewegingen te observeren die aangeven welk zintuiglijk systeem, d.w.z. welk gedeelte van de hersenen iemand op een gegeven moment activeert. Zo kan u leren analyseren hoe iemand zijn probleem of zijn hulpbron ‘creëert’, en dat benutten om de gewenste doelen te bereiken. Door de oogbewegingen te observeren en er bij stil te staan, ontdekt u automatische patronen waarvan iemand zelf meestal niet meer bewust is.
 • De Disneystrategie
  Met deze techniek helpt u iemand om op een creatieve manier nieuwe gedragingen te ontwikkelen. Deze techniek wordt met name gebruikt als iemand een nieuwe uitdaging aangaat waarmee hij of zij nog geen ervaring heeft. Ook geschikt als creativiteitsstrategie voor een team.
 • The ‘circle of excellence’
  Soms heeft iemand meerdere verschillende hulpbronnen tegelijkertijd nodig. Met deze techniek zorgt u er voor dat iemand verschillende gemoedstoestanden met elkaar combineert en verankert, zodat ze beschikbaar zijn in de situaties waarin hij of zij optimaal wil functioneren.
 • ‘Change personal history’
  Psychologische hindernissen zijn vaak gebaseerd op ervaringen in het verleden. Met deze techniek helpt u iemand om zijn of haar persoonlijke levensgeschiedenis als het ware te ‘herschrijven’. Op die manier kunnen belemmerende reacties, die voortkomen uit vroegere ervaringen, worden veranderd. Deze techniek is in overeenstemming met de nieuwste wetenschappelijke inzichten in hoe de hersenen herinneringen creëren.
 • Werken met innerlijke strategieën
  U leert analyseren, aan de hand van iemands oogbewegingen en non-verbaal gedrag, met welke denkstappen hij of zij een bepaalde hindernis oproept bij zichzelf. Vervolgens helpt u hem of haar om deze innerlijke strategie bij te stellen. Ook te gebruiken om successtrategieën te analyseren.
 • De ‘I wonder how’-strategie
  Met deze techniek helpt u mensen om hun onbewuste processen in te zetten. Het gaat hierbij om een goede samenwerking tussen bewuste en onbewuste processen. Het onbewuste kan vragen beantwoorden die het bewuste denken niet kan beantwoorden, maar die het onbewuste nooit uit zichzelf zou stellen.
 • Herkaderen (reframing)
  U leert nieuwe kaders om de feiten heen te plaatsen, waardoor die feiten een andere betekenis krijgen. Mensen beperken zichzelf vaak door hoe ze de dingen interpreteren. De mens heeft de ‘vrijheid van conclusie’, d.w.z. dat hetzelfde feit totaal verschillende dingen kan betekenen. U leert mensen om betekenissen aan de feiten te hechten die hun mogelijkheden vergroten.
 • Communiceren met gedeelten
  Waarom doen mensen niet wat ze willen doen en waarom doen ze dingen wel, die ze juist niet willen? NLP biedt een stapsgewijze techniek om het onbewuste aan te spreken, vooral als het gaat om gedragingen die het bewuste denken niet begrijpt. Met deze techniek helpt u iemand om verbannen kanten van zichzelf weer toe te laten.
 • Zesstaps herkaderen
  Dit is een speciale vorm van communiceren met gedeelten. U spoort de onbewuste motivatie achter ongewenst gedrag op en u help iemand om storende gedragingen op onbewust niveau te vervangen door gewenst gedrag.
 • Het binnen-buiten model
  Zoals Jung zegt: “De pijlen die ons het diepste raken, zijn de pijlen die op ons worden afgeschoten vanuit de hindernis van ons eigen onbewuste”. Met het binnen-buiten model leert u mensen om anders om te gaan met hun irritaties en ergernissen. U brengt iemand in contact met een kant van zichzelf, die de neiging heeft om zich even irritant te gedragen.
 • Onderhandelen tussen gedeelten
  Dit is een model voor het oplossen van innerlijke conflicten: iemand heeft twee verschillende kanten die tegenstrijdige dingen willen. Op gedragsniveau kunnen dit soort conflicten meestal niet worden opgelost. Je kunt geen twee tegenstrijdige dingen tegelijk doen. Door het zoeken naar overeenstemming op het niveau van de onderliggende criteria en waarden, ontstaat er ruimte voor nieuw gedrag.
 • Werken met metaforen
  Het vertellen van verhalen geeft gevoelsmatige betrokkenheid en nieuw associaties. U leert werken met metaforen als veranderingsimpuls. U schetst in een metafoor domein (een verhaal) een probleem dat analoog is aan het probleem waar iemand aan werkt. Hij of zij lost het probleem in het metafore domein op, en vertaalt die oplossing vervolgens terug naar het ‘ echte’ probleem.
 • De persoonlijke tijdslijn
  Mensen geven de tijd op een individuele manier weer. U leert onderzoeken hoe iemand de tijd innerlijk weergeeft en hoe dat zowel een hulpbron als een hindernis kan zijn.
 • De levenslijn
  De levenslijn is een visuele weergave van verleden, heden en toekomst, die vaak wordt gebruikt als kader voor NLP-interventies. Door op deze manier (ruimtelijk gesorteerd) te werken, houden zowel u als uw gesprekspartner overzicht over het veranderingsproces.
 • Indicatiestelling: wat doe je wanneer?
  Het principe van hindernissen is: wat je tegenhoudt, bepaalt wat je nodig hebt. Welke NLP-techniek past het beste bij een bepaalde hindernis? U leert welke technieken het effectiefst zijn bij welk soort hindernissen.

De NLP-opleidingen van het IEP zijn voortdurend in ontwikkeling. In alle practitionersopleidingen van het IEP worden de bovengenoemde thema’s behandeld. Soms zullen trainers dieper of minder diep op bepaalde onderwerpen ingaan om aan te sluiten bij wat er op dat moment in de groep gebeurt of om nieuwe varianten te behandelen.


 

ISBN10: 9021598213

ISBN13: 9789021598215

Meer weten…

 

ISBN10: 1845907345

ISBN13: 9781845907341

Meer weten…

 
 

ISBN 13: 9780916990497

ISBN 10: 0916990494

Meer weten…

 

ISBN10: 9063253494

ISBN13: 9789063253493

Meer weten…

 

Hoe gaat het in zijn werk?

 • Een NLP-opleidingsgroep bestaat uit 20 tot 35 deelnemers. Zij zijn afkomstig uit de gezondheidszorg, het bedrijfsleven, het onderwijs, de trainings- en advieswereld en de overheid. Het is een groep met een rijke variëteit aan persoonlijkheden en beroepsachtergronden. Daardoor kunt u gemakkelijk gelijkgestemden vinden en is er gelegenheid tot oefenen en ‘kruisbestuiving’ met andersgestemden. Vanuit de gedachte ‘practice what you preach’ leert u eerst de NLP-technieken op uzelf en uw medecursisten toe te passen. Naast de trainers zijn er begeleiders aanwezig (1 begeleider per 6 à 8 deelnemers) voor individuele aandacht en feedback.
 • De trainers die de opleiding geven, hebben minimaal tien jaar ervaring met NLP, vaak zelfs veel meer. Zij presenteren naast het standaardpakket ook nieuwe NLP-ontwikkelingen.
 • De opleiding omvat 20 dagen (40 dagdelen) en is verdeeld over zeven blokken. Er zijn daarnaast optionele avondsessies. De opleiding wordt gegeven in en rond Nijmegen.
 • U komt tien dagdelen bijeen in een regionale oefengroep.

 

NLP Masterpractitionersopleiding

De NLP-masterpractitionersopleiding is het vervolg op de NLP practitionersopleiding. In deze opleiding wordt het materiaal van het eerste jaar verder uitgebreid. De meeste deelnemers maken in het tweede jaar een grote verdiepingsslag. Het eerste jaar is echter een op zichzelf staand geheel, waarmee u toegerust bent voor het begeleiden van een groot aantal verschillende soorten veranderingen.
Belangrijke thema’s in het tweede jaar zijn:

 • Kernpatronen en kernovertuigingen
 • Werken met metaprogramma’s
 • Productgericht modelleren, d.w.z. zelf nieuwe NLP-technieken ontwerpen.

Het is ook mogelijk om binnen het IEP, als vervolg op de masterpractitionersopleiding, een NLP-trainerstraining te doen gericht op een specifieke doelgroep. De trainerstraining wordt individueel samengesteld en kan variëren qua inhoud, lengte, opzet, kosten, e.d. Dit is afhankelijk van uw NLP-kennis, trainingservaring, presentatievaardigheden, e.d.

HBO-niveau

Als u geen vooropleiding hebt op universitair of HBO-niveau, wordt u uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Naar keuze kan dit gesprek ook telefonisch plaatsvinden. U kunt ook zelf een kennismakingsgesprek aanvragen. Een belangrijk criterium is dat u een context hebt, waarin u NLP kunt toepassen. In de opleiding leert u genoeg om in de praktijk met NLP te beginnen. De echte beheersing ontstaat echter pas als u voldoende kunt oefenen.

 

Accreditaties

 • NVNLP
  Ons certificaat NLP practitioner voldoet aan de eisen van de Nederlandse Vereniging voor NLP.
 • NMI
  Bij het Nederlandse Mediation Instituut kunnen deelnemers een individuele aanvraag indienen voor erkenning.
 • NOBCO
  De NOBCO heeft 20 PE-punten toegekend aan de NLP-practitionersopleidingen.
 • Registerplein
  Deelname aan de NLP-Practitionersopleiding levert 16,2 registerpunten op voor de vrije ruimte -in het kader van de beroepsregistratie in het BAMw- van maatschappelijk werkers, jeugdzorgwerkers en sociaal agogen.
 • KNGF
  De NLP-Practitionersopleiding is door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie geaccrediteerd voor 179 punten voor het Basisdeel Kwaliteitsregister.

Tijdsinvestering

Trainingsdagen: 20 dagen.
Oefengroepsbijeenkomsten: 5 dagen (10 dagdelen).
Literatuurstudie: ongeveer 3 dagen (schatting).
Totaal: ongeveer 28 dagen.

Literatuur

De verplichte literatuur voor de opleiding bestaat uit:

 • 12 hoofdstukken uit het boek ’Essenties van NLP’ (Lucas Derks en Jaap Hollander)
  Dit boek is bij de deelnamekosten inbegrepen.
 • Syllabus NLP practitioners IEP

Examen

De opleiding wordt afgerond met een examen. Dit examen omvat de volgende onderdelen:

 • Kennistest (meerkeuzevragen).
 • Metamodeltest (meerkeuzevragen).
 • Reframingtest (meerkeuzevragen).
 • Observatietest (vragen naar aanleiding van een live of video-demonstratie).
 • Evaluatie van praktijkwerk ter plekke (twee NLP-gesprekken met twee verschillende coachklanten, door loting bepaald).

Mocht iemand het examen niet halen, dan wordt hem een coachingsdag en herkansing aangeboden. De herkansing wordt op vaste data gehouden.

 

Nog meer testimonials

 • ’Met deze training heb ik geleerd beter te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen, wat aan extreem gedrag ten grondslag ligt. Dit helpt mij in het onderhouden van relaties, zakelijk en privé. Ik raad deze training aan, aan iedereen voor wie relaties in werk belangrijk zijn.’–Eric van Agt, manager.

 • ’Inzichten in eigen ontwikkeling/zelfbeeld en hulpmiddelen/technieken om anderen te begrijpen/coachen. Kan iedereen die hier voor openstaat aanraden!’–Marieke Pelkman, projectmanager.

 • ’Reset van de mind. Ruimte/creativiteit. Deze training is een zinvolle bijdrage aan eenieders ontwikkeling. NLP geeft de sleutels tot persoonlijke verandering.’–Frank Gerritsen, projectleider.

 • ’Deze training heeft mij geholpen om met vertrouwen en in verbinding met mezelf te communiceren.’–Esther Frank, adviseur/projectleider.

 • ’NLP heeft mijn ogen geopend. Er zit meer in de mens en mijzelf om tot verandering te komen. Heel leerzaam en overtuigend. De voorbeelden en oefeningen zijn het bewijs van succes!’ –Patrick Kloth, ondernemer.

 • ’De training heeft mij inzicht gegeven in capaciteiten waarvan ik nog niet wist dat ik ze in mij had. Het verandert de kijk op jezelf en de wereld.’–Pedro Papen, manager.

 • ’NLP is een verrijking van mijn ‘toolbox’ om persoonlijk en zakelijk effectiever te zijn. Door de intensiviteit die IEP biedt in trainingsdagen, begeleiding, oefening en testing krijg je optimale begeleiding om de vaardigheden eigen te maken.’–Aniek Geerts, consultant.

 • ’Het praktische toepasbare. De manier waarop hetm gebracht wordt (trainer). Didactisch erg sterk. De tools die ik aangereikt heb gekregen zijn gelijk toepasbaar. Leggen de verbinding tussen hart/buik en hoofd, zonder dat ik de connectie verlies in mijn zakelijke omgeving.’–Anne-Mariecke Haijtink, formulemanager.

 • ’Ik kijk anders naar mensen, situaties en het leven, kan makkelijker anderen begrijpen en relativeren.’–Mariël Hout, teamleider.

 • ’Een feest om zo met elkaar aan jezelf te mogen werken, met spinoff voor zowel privé als zakelijk!’–Paulien Adriaanse, wetenschappelijk onderzoeker.

 • ’IEP heeft me met deze training naast kennis en techniek van het NLP in zijn zuiverste vorm ook inzicht gegeven in mijn eigen patronen, onvermoede vermogens en hulpbronnen. Ik ben oké en feitelijk kan ik alles!’–Nicole le Haen, HR.

Nog veel meer testimonials

 • ’NLP is voor mij en diegene die in verbinding wil staan met zichzelf, de ander en de omgeving. Het IEP is het instituut om de NLP opleiding te volgen werd mij verteld. Ik heb dit ook zo ervaren: degelijk, praktisch en toepasbaar.’–Carlo Spelbrink, dienstenmanager.

 • ’Inzicht in mezelf, helder focusbeeld voor mijn toekomst. Een heel positief en energiek gevoel. Aanrader voor leidinggevenden in bedrijven.’–Elco Fritzsche, technisch manager.

 • ’Het heeft mij de tools, attitude en kennis gebracht om daadwerkelijk veranderingswerk te kunnen doen.’–Martijn de Zeeuw, behandelaar GGZ.

 • ’De communicatie met mijzelf is verbeterd waardoor de communicatie in werk/privé is veranderd/verbeterd.’–Eveline Egeler, therapeut.

 • ’Bedankt voor het mee begeleiden van de bouw van mijn eigen mentale wellness centrum!’–Michael van Mourik, trainer/opleidingsadviseur.

 • ’NLP practitioners brengt je dichter bij de kern van praktijkgericht werken. Het heeft mij als mens en professional completer gemaakt.’–Vincent van der Waal, psycholoog.

 • ’Als je jezelf wilt leren kennen en dan ook voor anderen iets wezenlijks betekenen? Hier moet je zijn ! Deze reis is belangrijker dan menig ander doel.’–Arno Verhoeven, burgemeester.

 • ’Deze training heeft mij ruimte en richtlijnen gegeven om aan mijzelf te werken en geleerd hoe ik ook inzicht kan bieden aan anderen.’–Daan Jonkman, trainer.

 • ’Het  starten met NLP is de beste keuze die ik op dit moment kon maken.’–Annemée Treffers, planner/vertouwenspersoon.

 • ’Ik ging er naar toe met het doel te leren om in gesprekken beter tot dekern te komen. Het heeft me veel meer gebracht.’–Loes van de Boom, implementatie begeleider.

 • ’NLP verbindt en verdiept. NLP bij het IEP verrijkt je leven op alle vlakken. Gun het jezelf!’–Fenno Meijer, transitaiecoach/verandercoach.

 • ’NLP heeft me meer gebracht dan waar ik woorden voor ken. Ik zou wensen dat meer mensen uit de gezondheidszorg een NLP opleiding bij het IEP zouden volgen.’–Tamara Rosenbach, sociaal verpleegkundige.

 • "Leerzaam, waardevol, zinnig, verrijkend. Het nuttigste was het praktisch oefenen, en het leuke de contacten. Ik heb een nog beter zelfbeeld en de kracht om besluiten te nemen mbt mijn werk. Een aanrader voor iedereen die met mensen werkt".–Marijke Noten,docente.

 • "De NLP-opleiding heeft er aanbijgedragen dat ik belangrijke stappen in mijn persoonlijke ontwikkeling heb gezet, en hiermee ook in mijn professionele ontwikkeling".–Rianne van de Glind, HR-officer.

 • "De training heeft mij ontzettende verdieping gebracht. Verdieping in communicatie, verdieping in mijn werk, in mezelf en in mijn contact met anderen. Daarnaast heb ik ook nog praktische vaardigheden geleerd... Prachtig, inspirerend en gezellig!"–Yvonne Wagenaar, Coach/Coordinerend begeleider

 • "Ik zie duidelijk een markt voor het gebruik van NLP binnen het re-integreren van bijstandsklanten. Medewerkers van mijn afdeling overwegen nu een start bij het IEP".–Marry Smit, manager

 • "Een fantastische opleiding! Een ervaring/tool voor de rest van mijn leven".–Mirjam, leerkracht

 • "De training heeft mij geleerd meer bij mezelf te blijven en daardoor meer ruimte te kunnen geven aan mijn cliënten. NLP biedt m.n. door de vooronderstellingen een mooie aanvulling voor mediators".– Astrid Kraag, mediator

 • "De training heeft de manier waarop ik in mijn leven sta veranderd. En dat gun ik iedereen".–Marcel Stok, marketing manager

 • "Het IEP heeft veel kennis in huis en voelt betrouwbaar aan. De training heeft mij pragmatische handvatten gebracht voor mijn werk en mijn eigen vragen".–Mark Drübe, loopbaanadviseur

 • "Deze training heeft mij van veel dingen bewust gemaakt, zoals mijn persoonlijkheid, de mogelijkheid om effectief te communiceren met anderen en vooral de overtuiging dat ik zelf controle heb over het bereiken van mijn doelen!"–Marie Melis, psycholoog

 • "De NLP training biedt elk individu, ongeacht je professie, waardevolle handvatten en inzichten voor het optimaal communiceren, werken en leven met mensen. En bovenal voor een helder krijgen en bereiken van je eigen doelen".–Marieke Kersten, ondernemer, interim professional

 • "Wanneer je als professional je eigen ’instrument’ bent, en dit wilt verbeteren, is deze training een must".–Annet Wevers, orthopedagoog

 • "Deze training is nuttig voor iedereen die zijn innerlijke hulpbronnen nog meer wil gebruiken. Ik dacht dat ik dit al redelijk deed. Na deze training komt er nog een ongekend potentieel los, waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is!"–Thijs Verheul, brandweercommandant

 • "Ik heb aan den lijve ervaren, hoe rijk communicatie kan zijn, en wat daarin te benoemen en te verrijken is. Het heeft mij ook veel zelfvertrouwen gegeven in wat ik anderen en mezelf te bieden heb."–Ralph Beuken, onderzoeker

 • "De training NLP heeft me persoonlijk geholpen bij mijn eigen leerdoelen en ik kan tevens anderen helpen bij het realiseren van hun doelstellingen. Een mooie combinatie en een cadeau voor jezelf".–Norbert Haans, Directeur P&O

 • "Wat de training mij heeft gebracht, is dat ik vaardigheden heb geleerd die ervoor zorgen dat ik tijdens coachingssessies en trainingen veel meer diepgang bereik. Dit leidt tot daadwerkelijke veranderingen van personen en organisaties".–Charlotte van der Ven, adviseur onderwijsontwikkeling

 • "Door je helemaal te verplaatsen in hoe je bent als je bereikt hebt wat je wilt bereiken, weet alles in je daarna wat daarvoor te doen. En dan lukken dingen als vanzelf".– Anne de Graaf, manager

 • "Leerzame demo's. Het voelde tijdens de training als een warm bad, ook als ik uit mijn comfortzone werd gebracht. Het was heel fijn om elkaar als cursisten iedere keer weer te ontmoeten, alsof je naar je beste vrienden ging".–Anja Bastiaannet, studentenbegeleider.

 • "Je ontdekt de rust in jezelf waardoor je anderen in gesprekken weet te stimuleren".–Aalze Koster, kwaliteitsmanager.

 • "Touw voor de loopbrug naar een goede samenleving. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in zichzelf, de ander en zijn omgeving".–David.

 • "Goede sfeer en begeleiding, ruimte voor individu. Ik heb geleerd de betekenis van de woorden die ik in communicatie hoor te bevragen in plaats van in te vullen. Daarmee kreeg ik een heel ander beeld van de ander en van mezelf".–Ron van de Broek, ambtenaar.

 • "Zeer positief, inhoud , sfeer en humor goed afgewisseld. De training leert je niet alleen wat je moet doen en hoe, maar zorgt er ook voor dat je het werkelijk gaat doen".–Monti, adviseur.

 • "Heel gedegen opleiding. Het mooiste was het zelf beleven. Door deze training ben ik professionele gesprekken heel anders gaan ervaren waardoor deze nu ook anders verlopen".–Arie van Wijngaarden, trainer/IT-consultant.

 

InschrijvenIk ben geinteresseerd, bel me terug

Reserveren Download brochure