Als de goedbedoelende, ondersteunende stijl vastloopt

Worden uw briljante adviezen ook zo vaak door domme, luie cliënten in de wind geslagen? Oké, u wordt gelukkig per uur betaald, maar toch… Maar er waait een frisse wind door de coachingswereld! Dus als u nog aftrekposten nodig hebt en u wilt eens iets nieuws proberen, kom dan een dagje lachen bij onze introductietraining provocatief coachen. Wie weet, misschien helpt het. Provocatief coachen is een nieuwe cocktail van liefde, humor en uitdaging. Vaak verrassend effectief en bovendien een goede manier om weer plezier in je werk te krijgen! De training wordt gegeven door de grondleggers van het provocatieve coachen in Nederland: Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg.

 

Inschrijven ReserverenDownload brochure

 

Data, trainers en deelnamekosten

Data
4 oktober 2016
Volgende mogelijkheid:
20 januari 2017
16 mei 2017
4 oktober 2017

Werktijd
10.00 tot 17.30 uur

Trainers
Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander
Meer informatie over de trainers

Communicatie-professionals die op zoek zijn naar lol in hun werk en die graag vrijer adem willen halen. Coaches, therapeuten, supervisoren, organisatieadviseurs, leraren, leerlingbegeleiders, psychologen, kinderpsychologen, verpleegkundigen en pedagogen die zich richten op de individuele cliënt en trainers die regelmatig ook individuele coaching geven.

Deelnamekosten
€ 265,– Inclusief koffie, thee, lunch en lesmateriaal

Waar vindt de training plaats?
Hampshire Landgoedhotel de Holthurnsche Hof, te Berg en Dal

Humor, verzet, verrassing en contact

Provocatief coachen is een combinatie van contact, humor, uitdaging en vrije associatie. Een prima stimulans in situaties waarin wordt gecoacht, geadviseerd, gementord, of wat dies meer zij. Vooral als de serieuze, goedbedoelende, hulpverlenende stijl vastloopt, kan de provocatieve stijl een uitkomst en een bevrijding zijn. In de workshop provocatief coachen ziet u demonstraties en doet u oefeningen die u helpen het eens voorzichtig te proberen.

Principes van het provocatieve coachen

Provocatief coachen gaat uit van totaal andere principes dan de gebruikelijke vormen van coaching. Provocatief coachen vertegenwoordigt het archetype van de nar. De provocatieve coach heeft een basishouding van positieve acceptatie en waardering voor de cliënt zoals hij is. En binnen dat kader daagt hij de cliënt uit door diens zwakke punten tot in het belachelijke uit te vergroten, door absurde verklaringen en onhaalbare oplossingen aan te dragen, door allerlei ongunstige stereotypen en vooroordelen te gebruiken, door het non-verbale gedrag van de cliënt op clowneske wijze te spiegelen, door de structuur volledig uit het oog te verliezen, door in te gaan op de onderwerpen die de cliënt wil vermijden, enzovoort.

 

Inschrijven ReserverenDownload brochure

 

Testimonials

 • ’Ik raad deze training aan, aan iedereen die met mensen omgaat. Het is ontzettend effectief om je gedrag te verbreden. ’–Manja Eijzenbach, jeugdbeschermer.

 • ’Provocatief coachen is snel en effectief. Er wordt veel gelachen. Het is leuk voor de client en de therapeut. ’–Tanja Broekman, GZ-psycholoog.

 • ’Provoceren is te leren!’–Peter Nuchelmans, docent.

 • ’Het werkt verrassend uit je eigen vertrouwde werkmethodeik te stappen. ’–Milou Leunissen, psycholoog.

 • ’Het goede vind ik de mogelijkheid om langdradige verhalen van clienten te kunnen doorbreken. Er is veel meer mogelijk.’–Anco Sesselaar, adviseur.

 • ’De training heeft me op een ander spoor gebracht betreft coaching, vooral bij ‘lastige’ klanten die weinig willen. ’–Nico Dekker, klantmanager / consulent.

 • ’Een training waarin je echt kennis maakt met provocatieve coaching en opgeladen met energie naar huis gaat.’–Marion Verbeek, Mr-adviseur.

 • ’Na de intro al in eigen werkomgeving toepasbaar.’–Michel Giardina, manager.

 • ’Bevestiging dat humor zinvol en aanvullend is in therapie. Behandelaren binnen de verslavingszorg zou ik dit aanraden om meer eigen verantwoordelijkheid bij cliënt op te roepen.’–Miriam Kusters, psycholoog.

 • ’Loskomen van de traditionele, psychologisch interventieverlies, en dat geeft lucht en inspiratie.’–Gerben Keujer, gz-psycholoog.

 • ’Maakt het licht en toch met de essentie bezig. Coachen met een lach!’–Petra Wopereis, docent.

 • ’Deze “zwaargewichten” hebben een buik vol liefde, een hart vol humor en scherp van snede hoofden. Heerlijk!’–Marjon Dubelaar, trainer.

 • ’Amusante, leerzame dag. Soms beter uitgedaagd dan te lief gevraagd.’–Gijs Kummeling, arts/onderzoeker.

 • ’Ik raad hem aan aan begeleiders die vaak moe worden van hun cliënten. Het goede is: verfrissend , luchtig, nieuwe methodiek.’–Judith Hament, loopbaancoach/trainer.

 • ’De kunst om met warmte, aandacht en professie snel verandering teweeg te brengen, leer je hier op een inspirerende wijze.’–Irene van Egmond, coach/soc. programmeur.

 • ’De confronterende manier van vragen stellen is durven. Met lef het probleem oplossen. Leuke en professionele presentatie. Top!’–Arjan ten Kate, adviseur overheid.

 • ’Prima manier om mee te maken of provocatief coachen je aanspreekt. Vraagt om meer.’–Win Brouwer, bmw.

 • Heerlijk, relativerend, vrolijk, respectvol en goed bruikbaar. De ervaring opdoen dat trainen/coachen licht kan zijn. Op een goede manier geleerd dat je met provoceren sneller verder komt dan met de traditionele methode.–Yolanda Seeboldt, Adviseur/Loopbaanbegeleiding

 • Informatief, nuttig, inspirerend met oefensessies. Voor iedereen die werkt op gebied van coaching en therapie.–Michel Warmerdam, Directeur

 • Ontspannen sfeer, met leuke demonstraties en oefeningen. Heel leerzaam!–Renée Bruystens, Trainer/Coach

 • Nuttig, leerzaam met leuke oefeningen en voorbeelden. Humorvol.– Arno Vloet, Coach

 • Leuk, leerzaam en veel humor. Inspirerend en veel handvaten, goed tempo ,veel interactie en effectief.–Lanny Olie, Werkbegeleider/Vertrouwenspersoon

 • Leerzaam, spannend, uitdagend. Goede combi theorie/zelf doen. Training is voor iedereen die wel eens een mens ontmoet en in staat is om serieus te lachen.–Jet Cox, Hrc

 • Ik wist niet dat deze manier zoveel plezier oplevert.–Kees Pastoor, Docent

 • Zelf oefenen nuttig, en mooi om de trainers aan het werk te zien. Ik geef het zeker door aan collega’s!–Tequila van den Boogaard, Psycholoog

 • Het respect, de warmte en de humor die voelbaar waren van de trainers. Dat humor en ontspanning zo nuttig kan zijn.Frans de Ruiter, Loopbaanadvisuer/Trainer

 • Verfrissend, prikkelend, heerlijk gelachen. Het beste was om voorbeelden van gesprekken te zien en daarna zelf te oefenen. Met humor meer ontspannen cliënten benaderen, benoemen wat je anders alleen maar denkt. Mensen worden leuker!–Monique Breedveldt-Boer, Adviseur/Loopbaanbegeleiding

 • Een uitdaging met goede oefeningen. Een nieuw handvat!–Corine Rotshuizen, coach/docentbegeleider

 • Verfrissend, leerzaam, met leuke demonstraties en goede oefeningen. Ik heb gemerkt dat ik aan het einde van de dag een provocatieve houding kon aannemen en provocatieve vragen durfde te stellen.–Monique Roest, therapeut/activiteitenbegeleidster

 • Prettige frisse andere blik. Humor en dwarsheid zijn fijn confronterend. Smaakt naar meer.–Ramon Verwijst, trainer

 • Informatief, inspirerend, evolutionair, leerzaam met leuke demonstraties. Ik raad deze training iedereen aan. De technieken geven lucht en breken paden open voor nieuwe mogelijkheden van coachen en communiceren in het algemeen.–Louise Jenei, coach

Trek de ezel aan zijn staart!

Als je de ezel vooruit wilt helpen, zul je hem soms aan zijn staart moet trekken. Provocatief coachen gaat er van uit dat lachen om je problemen een prima medicijn is, dat zijwegen naar de kern leiden en dat mensen veerkrachtiger zijn dan je denkt. Het wordt moeilijker voor de cliënt om zijn belemmerende overtuigingen en zijn negatieve zelfbeeld nog serieus te nemen. Door zich assertief tegen de coach te verdedigen leert de cliënt om voor zichzelf op te komen, om zichzelf realistischer te bekijken en om genegenheid en waardering te uiten.

Het is ook allemaal zo vermoeiend

Cliënt: Ik voel me de laatste tijd soms een beetje uitgeblust; ik heb vrij weinig energie.
Coach (afwezig): Huh? Wat zei je?
Cliënt (nadrukkelijk): Ik zei dat ik me wat uitgeblust voelde!
Coach (zuchtend): Het is ook allemaal zo vermoeiend, dat hele gedoe met die vrije markt en die competitie en zo…
Cliënt: Nou, ik was vorig jaar juist zo lekker enthousiast bezig.
Coach: Ja, was… Maar dat is nou toch echt wel over, zo te zien. En waar was je toen ook al weer zo enthousiast over?
Cliënt (enigszins beledigd): Over mijn professionele praktijk als teambuilder en trainer!
Coach: Teambuilding? Oh ja. Maar dat is een nu toch totaal verkeerd product in deze tijd! Wie wil dat nu in godsnaam nog doen? Dat doen toch alleen de allerlaatste hekkensluiters nog maar?
Cliënt: Nou, niet zoals ik het doe, hoor!
Coach: Nee? Nou dan heb je blijkbaar de verkeerde adviseurs.
Cliënt: Waar slaat dat nou weer op??
Coach: Heel simpel: als het niet aan het product ligt, dan moet het aan de adviseurs liggen!
Cliënt: Nee hoor, mijn man, Nico, die heeft me van het begin af aan volledig gesteund en geadviseerd.
Coach: (verschrikt): Je man?!? Weet je dan niet hoeveel bedrijven daar al kapot aan zijn gegaan, aan dat soort familieverhoudingen?!? Bovendien, wat heb je nou aan mannen? Die denken maar aan een ding. Ja, nou snap ik ook waarom je er zo volkomen kapot en uitgeblust bij hangt!
Cliënt: (gedecideerd): Ik zei alleen dat ik een beetje weinig energie had!
Coach: (toegeeflijk): Oké, je bent niet uitgeblust. Overspannen dan…

 

ISBN10: 9055944513

ISBN13: 9789055944514

Meer weten…

 

Programma

 • Live demonstraties met deelnemers
 • Gevalsbeschrijvingen
 • Contrastdemonstratie: traditioneel versus provocatief werken
 • Principes van het provocatief coachen
 • Slepen versus stoeien
 • Provocatief coachen: wanneer wel en wanneer niet?
 • Oefening: Maar waarom is dat dan een probleem?
 • Het ‘Doe-het-nog-wat-meer’- principe
 • Serie korte demonstraties
 • Provocatief coachen ter plekke met supervisie
 
 • ’Provocatieve coaching is een waardevolle methode om mensen in beweging te brengen en ze meer zelfredzaam te maken.’–Gerard Dikschei, psycholoog.

 • ’Voor iedereen die soms onwrikbare mensen tegenkomt.’–Tinka ten Klooster, haptotherapeut.

 • ’Een bevrijdende methode, eens een hele andere insteek met plezier en meer voorbeelden.’–Dorien Crietee, loopbaancoach.

 • ‘Erg goed met veel praktijkvoorbeelden en gelegenheid om te oefenen. Veel genoten!’–Sonja Uitterdijk, coach.

 • ’Een hele nieuwe visie op coachen die het nodige op z’n kop zet. De training is aan iedereen aan te raden.’–Adrienne Klein, manager uitvaartzorg.

 • ’Met humor en slappe lach problemen “oplossen”. Voor iedereen met interesse in mensen.’–Anita Sportel, teamleider.

 • ’Mooi vond ik te ontdekken dat als ik in contact blijf met mezelf en met de client provocerende en prikkelende inbterventies tot verdieping leiden.’–Willy Bakers, psycholoog.

 • ’Deze training is super als je als coach het gevoel hebt dat je coachgesprekken meer in beweging moeten komen.’–Anita Roost, personal coach.

 • ’Provocatieve coaching geeft een andere kijk op het begeleiden van mensen in hun ontwikkeling. Een leerzame ervaring met voldoende handvatten om er in de praktijk mee aan de slag te gaan.’–Heleen van Elburg, trainer/coach.

 • ’Gecontroleerd de remmen los bij het stellen van vragen. Leuk!’–Kristie van Os, procesmanager.

 • ’Veel gelachen, nog meer geleerd, op naar de praktijk!’–Ron Rooijakkers, manager ict.

 • ’Uitdagend, nu gaan oefenen en nog eens oefenen.’–Marina Vreeke, gezinscoach/trainer.

 • ’Inzicht dat ook provocatie dient te zijn omringd door liefde, humor en aanraking.’–Jan Heines, counseler.

 • ’Voorbij van het geiteharenwollensokken denken, plezier, humor, warmte, provocatie versterken elkaar en maken de methode uniek en aantrekkelijk.’–Han Jorrit van Bremen, headhunter.

 • ’In mijn werk faciliteer ik individuen en groepen: met deze training heb ik nieuwe technieken geleerd om beweging bij anderen te bereiken. Op een humorvolle en ludieke wijze. Aanrader niet alleen coaches maar ook voor iedereen die veranderingen in organisaties wil bewerkstelligen.’–Chantal Boesveld, consult quality & lean IT.

 • ’Een leerzame, grappige en doe eens anders dan wat je gewend bent dag!’–Monique Bleyenberg, huid/holistisch coach.

 • ’Dit is een heel verhelderende introductie, die verder gaat dan een verkenning en je echte handvatten in het provocatief coachen aanreikt.’–Maaike Verstraete, psychologe/coach.

 • ’De dag is een absolute must voor sommige collega’s van mij. De manier om onze jongeren te coachen.’–Ingrid Wassink, coördinator/jeugdhulpverlener.

 • ’De winst van vandaag: in kort tijdsbestek zelf ervaren dat een probleem met humor, warmte en oprechte aandacht lichter gemaakt kan worden. Dat is al een deel van de oplossing.’–Annemarie van der Toorn, consultant .

 • Heel leerzaam. Nieuwe inzichten, verrassende uitkomsten. Ik raad deze training aan aan iedereen die coacht/traint.–Mijke v.d. Brom, Supervisor/Teamleider

 • Een frisse, nieuwe manier van coachen. Zeker een aanvulling op mijn palet.–Walter Nijenhuis, Docent communicatie

 • Super! Provocatief coachen lijkt me een noodzakelijke bouwsteen bij het coachen van mensen, om een proces versneld in beweging te brengen en mensen in hun kracht te brengen.–Meredith Vets, Coach/Trainer

 • Een waardevolle toevoeging voor mijn coachingstoolbox. Zowel geleerd als genoten.–Hanriette Ruigt, Hogeschool docent

 • Boeiend, lollig, scherp en waardevol. Vertrouwen op veerkracht en gaan voor de daadkracht van de cliënt.–Susan Blanker, Therapeut/Coach

 • Het is een manier van coachen die de nadruk legt op het creatieve in mensen en die zowel voor de cliënt als voor de coach veel plezier brengt.–Maria a.d. Stegge, Consultant/Coach

 • Ben heel enthousiast en geïnspireerd en zou deze training binnen mijn werksetting willen promoten t.b.v. collegae.–Petra Rosendahl, GZ Psycholoog

 • Helemaal leuk, zeer inspirerend, zinvol. Wat heb ik intens genoten in alle opzichten. Boeiend, leerzaam, zeer prikkelend en tevens ook verhelderend hoe je de mens tot inzicht kan brengen. Super!–M. v.d. Meer, Coach

 • Anders dan anders. Doorbreek de impasse met je cliënt.–Chantal Hoffmans, GZ-psycholoog

 • Wat is er nou beter dan om van de goeroes zelf de training te krijgen.–José Imlabla, Coach

 • Een theaterdag is hier niks bij. Ik heb zo gelachen en zoveel geleerd over met heel veel plezier, humor en diepgang een probleem relativeren en de cliënt zelf aan het werk zetten.–Marga Marcelis Coach/Therapeut

 • Inspirerend, leuk, praktisch. Een aanrader voor trainers en coaches die hun horizon willen verbreden.–DebbyVeeken, Trainer/Coach

 • Leuk en interessant voor psychologen die de klassieke opleiding hebben gehad, met alle restricties en beperkingen. Hier kun je als persoon meer jezelf zijn, al moet je ook wel een beetje een komiek zijn.–Ton Fontijn, Psycholoog

 • Prima aanvulling op de traditionele wijze van psychotherapie bedrijven. Een aanrader voor de traditionele psychologen, psychotherapeuten.–Marion Schellekens, Psycholoog/Therapeut

 • Heerlijk. Ik raad deze training aan, aan elke leidinggevende, om eens iets anders te proberen.–Jan Mol, Ambtenaar

 • Erg leuk en inspirerend. Een geweldige introductietraining, die veel humor combineert met vaardigheden.Marjan Brethouwer, Afdelingsmanager

 • Schitterende kennismaking. Je lacht je rot en realiseert je steeds weer, dat je daar veel van geleerd hebt. Prachtig–Frank Garten, Intercultureel consultant

 • Leuk en leerzaam. Ik ga dit in elk geval bij mijn collega’s promoten.–Sim Kef

 • Leerzaam en inspirerend. Voor het eerst ben ik als coach door een cliënt geholpen om de zaak duidelijk te krijgen.–Dirke van der Veen

 • De training was zeer inspirerend: ik kan niet wachten hoe ik het geleerde in de praktijk kan gaan inpassen en inzetten.–M. van de Ruit

 • Relativeren, dramatiseren van zaken die voor sommigen heel moeilijk zijn. Humor schept ruimte.–Aline Kramer

 • Ik raad deze training aan alle therapeuten aan.–Carla van Meurs

 • Inspirerend. Een aanrader voor heel ’hummend’ Nederland.–Mieke de Jong

 • Een echte eye-opener. Sterk zijn het respect voor de gecoachte en de humor. Ik ga het zeker nog meer toepassen in mijn praktijk.–A. Zoontjes, AL coaching en communicatie

 • Een verrijkende ervaring met humor. Het verschil tussen slepen en stoeien. Lachen mag, een traan ook. Nooit meer hetzelfde.–Ineke ter Steeg, Supervisor

 • Prima training met veel zelf oefenen. Whatever your coaching style is, try the opposite–Ruud Leyendekker, Interim manager

 • Erg leuk om mee te maken, heb nu inzicht in wat provocatief coachen inhoudt.Een andere manier om met problemen om te gaan, maar zeker zo effectief.–Paul Vetter, Ingenieur

 • Erg inspirerend met veel oefeningen. Een echte eye-opener. Aan te raden voor iedere docent, trainer en adviseur.–Mark Lentink, Docent/Adviseur

 • Dynamisch en verrassend. De mix humor, warmte en confrontatie maakt het provoceren krachtig.–Jacqueline Sweerts, Interim manager/Adviseur/Trainer/Coach

Accreditaties

De volgende accreditaties zijn toegekend. Bij accreditaties die aangevraagd zijn, staat het aantal punten vermeld dat in het verleden is toegekend.

 • Het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen): 6 punten. Accreditatie in aanvraag.
 • Registerplein: accreditatie in aanvraag.
 • De NOBCO:2 PE punten. Accreditatie in aanvraag.
 • De NBVH: 6 punten
 • De LVSC: 1,5 PE-punt
 

Inschrijven ReserverenDownload brochure

 
Naar boven