Maak ook kennis met de uitdagende, humoristische manier van helpen.
Met deze cocktail van liefde, humor en uitdaging bereik je verrassende resultaten.
Krijg weer lol in je coachingswerk! 
Je ziet live demonstraties van de Nederlandse ‘founders’ van het provocatieve coachen, Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg. ‘The real thing’, zeg maar.
Je doet spannende oefeningen met collega-professionals.
Je probeert het uit in je werk en je staat versteld van je eigen succes…

Provocatief coachen: een mix van contact, humor, uitdaging en vrije associatie. Als de serieuze, goedbedoelende benadering vastloopt, kan dit een uitkomst en een bevrijding zijn. 

Provocatief coachen gaat uit van totaal andere principes dan het traditionele coachen. Het archetype is niet de ‘oude wijze’, maar de nar. De basishouding is waardering voor de cliënt zoals hij is. Van de provocatieve coach hoeft de client ook absoluut niet te veranderen. Liever niet, zelfs! De coach daagt de cliënt uit door zwakke punten tot in het belachelijke uit te vergroten, door absurde verklaringen aan te dragen, door ongunstige stereotypen en vooroordelen te benoemen, door de cliënt clownesk te spiegelen, door de structuur uit het oog te verliezen, door vast te houden aan onderwerpen die de cliënt juist wilde vermijden, enzovoort, enzovoort. Allemaal met het doel om de client sterker te maken.

Lachen om je problemen is een prima medicijn is, zijwegen leiden naar de kern leiden en mensen zijn veerkrachtiger dan je denkt. Het wordt heel moeilijk voor de cliënt om zijn negatieve zelfbeeld nog serieus te nemen. Door zich tegen de coach te verzetten groeit hij.

“Een buik vol liefde en een hart vol humor”

“Deze ‘zwaargewichten’ hebben een buik vol liefde, een hart vol humor en hun hoofd op het scherpst van de snede. Heerlijk!’”

Marjon Dubelaar
Trainer

“Hierna gaat het energie geven”

“Voor eenieder die merkt dat het coachen energie kost. Hierna gaat het energie geven.”

Ferry Ammerlaan
Fysiotherapeut

“Bevrijdend en humoristisch”

“Heeft me laten zien dat coachen niet serieus en vlak hoeft te zijn, maar bevrijdend en humoristisch kan zijn en tegelijkertijd veel effect kan geven.”

Annemart Berendse
Interim/Trainer/Coach

  • Inhoud
  • data, lokatie, kosten, e.d.
  • programma
  • trainers
  • provocatief voorbeeld

Jeffrey Wijnberg

Psycholoog, psychotherapeut en schrijver

Jeffrey Wijnberg werkt als psychotherapeut in zijn eigen praktijk in Groningen, waar hij patiënten behandelt en provocatieve supervisie geeft.

Hij was een van de eerste psychologen in Nederland die een zelfstandige praktijk begon. Hij schreef meer dan 30 boeken over psychologische onderwerpen voor een algemeen publiek (waaronder enkele samen met zijn oude studievriend Jaap Hollander).

Boeken van zijn hand zijn onder andere ‘Horken en heksen’, ‘Dat moet ik nog een plekje geven’,  ‘Het anti-assertiviteitsboek’, ‘In het diepste van de ziel is niets te zien’, ‘Ik kijk dwars door je heen’, ‘Gekker dan gek’ en ‘De kunst van het kwetsen’ en ‘Dagboek van een psycholog’.

Hij heeft een vaste column op maandag in ‘De Telegraaf’.

Jaap Hollander

Psycholoog, NLP-trainer, schrijver, directeur IEP

Hij geeft NLP- en provocatieve opleidingen en workshops voornamelijk voor het IEP in Nederland en soms ook elders (variërend van Warschau tot Miami) .

Ooit, in de jaren tachtig, werkte hij op de opnameafdeling van een groot psychiatrisch centrum, waar hij vertrok om voor zichzelf een vrijere werkomgeving te scheppen.

Modelleerde o.a. effectieve trainers (presentatietechnieken), vitale tachtigers (gezond leven), Candomblè-priesters in Brazilië, topmanagers en provocatief therapeut Frank Farrelly.
Ontwikkelde onder meer MindSonar.

Hij schreef tien boeken, waaronder ‘NLP in Nederland’, ‘Essenties van NLP’ (20.000 verkocht) en ‘Provocatief coachen’. Zijn nieuwste boek is ‘Provocative Coaching, Making things better by making them worse’ (Crown House Publishing, UK).

Lid van de ‘NLP Leadership Summit’
Lid van de ‘MindSonar Experts Group’.

“Kom tot de kern in twee minuten”

“Kom tot de kern in twee minuten door te spiegelen en te confronteren.”

Lisette Havermans
Directeur

“Heeft mij uit mijn comfortzone gehaald”

“Creatieve, inspirerende manier van gespreksvoering. Heeft mij uit mijn comfortzone gehaald en smaakt naar meer.”

Brigit Mennen
Coach

“Dit geeft lucht en inspiratie”

“Loskomen van de traditionele, psychologisch interventies, en dat geeft lucht en inspiratie.”

Gerben Keujer
GZ-psycholoog