Menu 

Maak er een potje van!

Artikel: Maakpotje

Auteur: Griet Reineke

Beschrijving: Modelleringsproject Mastersgroep 2005.

Waarom heb ik dit gemodelleerd?
Tot nu toe heb ik zowel in mijn privé- als in mijn professionele leven veel met én in groepen gewerkt. Vooral wanneer ik de groep eenmaal heb leren kennen, kan ik veel plezier beleven en geïnspireerd raken door het contact met verschillende mensen en de uitwisseling met anderen. Dit geldt ook wanneer ik zelf deelneem aan een cursus of opleiding, zoals in de mastersgroep.

Wat ik echter het liefste over zou slaan, is een ’voorstelrondje’ aan het begin, waarbij iedereen in het kort iets over zichzelf vertelt. Zelfs wanneer het om gelijkgestemden gaat en we allemaal dezelfde rol-zoals bijvoorbeeld deelnemer aan een cursus- hebben, dan voel ik me zodra ik bijna aan de beurt ben gespannen en te bewust van de mensen om me heen. Ik probeer te bedenken wat ik straks ga zeggen en spreek mezelf toe om me te ontspannen, maar dat lukt niet. De spanning bereikt een hoogtepunt zodra ik werkelijk aan de beurt ben. Ik ben dan heel druk in mijn hoofd en mijn hart klopt in mijn keel. Als ik ga vertellen maak ik geen contact met de mensen om me heen, maar bedenk wat anderen mogelijk van mijn verhaal zullen vinden. Hierdoor blijf ik niet goed bij mezelf terwijl ik mijn verhaal vertel. Mijn stem klinkt dan wat afgeknepen en mijn houding is stijf. Achteraf voel ik me ongemakkelijk en ik ben ontevreden over de vorm en de inhoud van mijn verhaal. Ik heb me teveel laten leiden door mijn gedachtes over de groep en mezelf onvoldoende laten zien. Ik voel me een ’stijve hark’.

Wat ik daarom graag wil leren is om tijdens een voorstelrondje bij mezelf te blijven en mijn verhaal vanuit mijn gevoel te vertellen. Het voorstelrondje wordt zo voor mij een geliefd moment waarin ik contact maak met de groep en iets van mezelf kan laten zien.

Centraal staat voor mij de periode tussen het moment dat ik aan de beurt ben, de aandacht op mij gericht is en het moment dat ik mijn verhaal ga vertellen.

About the Author Librarian

Librarian is geen auteur. Het is een adminstratieve dienst die artikelen uit de oude IEP bibliotheek als posts op deze site heeft geplaatst. De datum van het artikel is ongeveer geschat (per jaar).

Leave a Comment: