Het is jouw taak om resultaten te bereiken met mensen. Je wilt ze helpen om beter te worden in hun werk, soepeler in hun communicatie en sterker als persoon. Maar hoe? Advies geven werkt vaak niet. Wat is het alternatief? Met de NLP opleiding van het IEP leer je hoe je mensen in verbinding brengt met hun innerlijke kracht. Je leert anderen om zelf oplossingen te vinden in zichzelf. Je krijgt ook zelf meer zelfvertrouwen als professional en je wordt ook zelf sterker en gevoeliger als persoon.
In alle beroepen waar het om mensen en communicatie gaat, staat de innerlijke beleving in feite centraal. Wat roep ik bij de ander op? En wat wil ik eigenlijk oproepen? En in wat voor stemming moet ik dan zelf zijn, en hoe moet ik dan zelf denken, om dat te kunnen?
Dat is wat alle coaches , trainers, team builders, HRM-professionals, zorgprofessionals en leiders met elkaar gemeen hebben: uiteindelijk willen ze allemaal - bewust of onbewust - bepaalde belevingen bij mensen oproepen. Ze willen op een positieve manier invloed uitoefenen op wat mensen voelen, denken en doen. Alleen, sommigen kunnen dat uitstekend, en anderen kunnen het niet. Wat is het verschil? Dat is waar het bij NLP om gaat.
Goed contact met mensen, aanvoelen wat iemand beweegt, een sfeer van vertrouwen en waardering opbouwen, je verplaatsen in de ander en tegelijkertijd je eigen doel voor ogen houden; het zijn allemaal elementen van goede, professionele communicatie. Communicatie is de smeerolie van de organisatie. Je zorgt eerst dat de machine goed geolied is, voordat je onderdelen gaat vervangen.
"Daadwerkelijke verandering van personen en organisaties"
"Wat de training mij heeft gebracht, is dat ik vaardigheden heb geleerd die ervoor zorgen dat ik tijdens coachingssessies en trainingen veel meer diepgang bereik. Dit leidt tot daadwerkelijke verandering van personen en organisaties".
Charlotte van der Ven Adviseur onderwijsontwikkeling
"Ik ging weg als een verrijkt mens"
"De meest gedegen NLP-opleiding van Nederland. Ik kwam met professionele (werkgerelateerde) doelen en ging weg als een verrijkt mens. Een onvergetelijke ervaring."
Glenn Vergoossen Trainer
"Je mensen naar een hoger niveau tillen"
"Een groot deel van het werk van een senior manager bestaat uit het coachen - en het naar een hoger niveau tillen - van zijn of haar mensen. Deze training reikt hiervoor uitstekende kennis en technieken aan. Ik raad deze training aan iedereen aan, voor wie relaties in het werk belangrijk zijn."
Fiona van 't Hullenaar Directeur
Inhoud
programma
data
lokatie, kosten, e.d.
trainers
Het IEP
Je wordt opgeleid door de Nederlandse grondleggers van NLP. Wij hebben meer dan 13.000 mensen getraind. Je krijgt les van zeer ervaren trainers die inhoudelijk uitstekend onderlegd zijn. Het IEP combineert decennia ervaring met de nieuwste ontwikkelingen in NLP. Je doet een opleiding voor professionals, die niet alleen gericht is op zelfontwikkeling, maar vooral ook op het werken met anderen. In deze opleiding van het IEP krijg je 20 volledige dagen training plus avondsessies. Het certificaat is niet alleen gebaseerd op aanwezigheid, maar ook op aantoonbare kennis en kunde. Het certificaat is erkend door de International Association for Neuro-Linguistic Programming.
NLP NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) is een methode die helemaal gericht is op de innerlijke beleving. Sleutelwoorden: communicatie, beleving en ontwikkeling.
NLP helpt je om resultaten te bereiken met mensen en om ook zelf sterker, gevoeliger en effectiever te worden als professional.
Of het nu gaat om jezelf, een klant, een medewerker, een team of een hele organisatie, NLP helpt je om te ontdekken: Waar iemand - of een organisatie - echt naartoe wil. Wat tot nu toe de hindernis is geweest. Wat er qua innerlijke hulpbronnen nodig is. Hoe die hulpbronnen geactiveerd kunnen worden, Hoe je verandering meeneemt naar de toekomst.
Programma
Vooronderstellingen van NLP
Waar ga je bewust en onbewust van uit, als je met mensen werkt? Wat zijn je automatische aannames? Je leert een set vooronderstellingen, uitgangspunten waarmee je opener, flexibeler en belevings-gerichter op mensen reageert. Dit zijn de randvoorwaarden voor effectieve communicatie en (bege)leiding.
Operationele principes van NLP
Doordat je je bewust bent van de twaalf operationele principes achter de NLP-skills en -technieken, kun je die systematischer inzetten en gemakkelijker 'meenemen' naar nieuwe situaties. De principes stimuleren de toepassing in de praktijk.
Het neuro-linguïstisch model
Een duur woord, ontleend aan semanticus Alfred Korzybski. Waar het over gaat is: hoe verwerken wij onze belevingen? Hoe destilleren wij daar een wereldbeeld uit? En hoe filtert dat wereldbeeld vervolgens weer onze beleving? M.a.w.: wat is de relatie tussen taal, ervaring en werkelijkheid? Hoe verhoudt onze kaart van de wereld zich tot de wereld zelf?
De TOTE: de cybernetische basis
Nog een duur woord: 'cybernetica' of stuurkunde. Waar het in NLP om gaat is doelgericht handelen. Je doet iets omdat je ergens naartoe wilt. Wij gebruiken een eenvoudige cybernetische basis. Die gaat over de combinatie van zorgvuldige observatie, heldere criteria en flexibiliteit in je gedrag. De TOTE: test, operate, test, exit.
Het NLP-gesprek een ruimtelijk model
In het 'NLP-gesprek' zijn allerlei aspecten van NLP overzichtelijk georganiseerd: de uitgangspunten, de relatie met de ander, de basishouding, de doelen, de hindernissen, de hulpbronnen, de veranderingstechnieken en het afstemmen op de toekomst.
In wezen vraagt dit model: “Waar wil je naartoe, waar ben je nu, wat houdt je tegen, wat heb je dus nodig, hoe kun je dat in jezelf oproepen en hoe ga je dat straks inzetten?”
Vormvooraarden voor doelen
Alle doelen kunnen motiverend zijn, maar niet alle doelen zijn werkbaar. Soms zijn ze bijvoorbeeld te vaag, soms zijn ze te afstandelijk en soms zijn ze niet verantwoord.
Je leert vijf eisen die je gaat stellen aan doelen, om de kans te vergroten ze ook daadwerkelijk worden bereikt.
De structuur van de subjectieve beleving
Dit is een van de belangrijkste uitgangspunten van NLP: beleving heeft een structuur. Beleving is een samenhang van waarnemingen, plus gedragingen, plus stemmingen en emoties, plus een bepaalde manier van denken plus waarden en overtuigingen.
Je leert onderzoeken hoe die verschillende elementen elkaar beïnvloeden. Zo krijg je een compleet beeld van hoe iemand zijn beleving 'maakt'.
Het metamodel: de beleving achter de woorden
Het metamodel richt zich op de beleving achter de woorden. Het bestaat uit herkenbare taalpatronen en bijbehorende vragen. Het metamodel vraagt iemand om zijn of haar uitspraken weer te verbinden met de ervaringen, waar die uitspraken op zijn gebaseerd.
Als u het metamodel gebruikt, ontstaat er bij de ander ruimte voor nieuwe ideeën en krijgt u veel betere informatie.
Rapport: goed contact opbouwen
Voor de meeste mensen is goed contact iets dat hen overkomt. Of niet...
Jij leert om doelgericht goed contact met iemand op te bouwen. Je brengt jezelf in de juiste gevoelsmatige toestand en je maakt bewust gebruik van uitingen zoals woordkeus, zintuiglijke voorkeur, houding, gebaren, stemtoon en spreektempo.
Niveaus in leren en communicatie
Wat wil iemand veranderen? Op welk niveau communiceert iemand? Het maakt een groot verschil of we het bijvoorbeeld hebben over de omgeving: het kantoor, de economie, etc. of over wat iemand belangrijk vindt en waarom: waarden, overtuigingen, etc.
Je leert verschillende niveaus in leren en communicatie van elkaar te onderscheiden. Zo geef je concrete invulling aan Albert Einstein’s beroemde gedachte dat een probleem niet opgelost kan worden met hetzelfde soort denken waarmee het wordt gecreëerd.
Associëren en dissociëren, beleven of beschouwen
Geassocieerd zijn betekent: een ervaring beleven in het hier-en-nu. Gedissocieerd zijn betekent: de ervaring van een afstand beschouwen.
Associëren en dissociëren zijn psychologische basisvaardigheden die in vrijwel iedere NLP-techniek terugkomen. Dissociatie geeft ruimte voor creativiteit, associatie geeft gevoelsmatige impact.
Werken met psychologische ankers
Ankers zijn woorden, aanrakingen, gebaren of lichaamshoudingen die een bepaalde innerlijke ervaring oproepen. Zo leer je bijvoorbeeld om een innerlijke hulpbron te verankeren, zodat je die op het juiste moment kunt inzetten.
Werken met innerlijke hulpbronnen
Een basisformule van NLP is: "Probleem + Hulpbron = Doel".
Hulpbronnen zijn innerlijke belevingen die helpen om een doel te bereiken. Klassieke hulpbronnen zijn bijvoorbeeld: kracht, moed, verbinding. liefde, souplesse en humor.
U leert verschillende manieren om hulpbronnen bij mensen op te roepen en die in te zetten voor doelgerichte verandering.
Het ijken van nonverbale reacties
"IJken" ken je van maten en gewichten. Psychologisch ijken is zien in welke innerlijke toestand iemand op een gegeven moment is.
Je leert non-verbale reacties observeren, zodat je veel nauwkeuriger met mensen kunt werken. Je bent niet meer afhankelijk van alleen de woorden van de ander.
Zintuiglijke weergavesystemen submodaliteiten
Het mooie van NLP is, dat het verhalen en gedachten weer verbindt met de zintuigen.
De zintuiglijke weergavesystemen zijn: visueel (zien), auditief (horen), kinesthetisch (voelen), olfactoir (ruiken) en gustatoir (proeven).
U leert nagaan hoe iemand zijn zintuigen inzet bij een bepaalde beleving, u vraagt de submodaliteiten na (bijvoorbeeld waar ziet/voelt/hoort u dat, hoe groot/hard/zacht is het? Een verandering van deze submodaliteiten geeft vaak een geheel andere beleving.
Dit is een unieke manier om rechtstreeks met de beleving te werken.
Vooronderstellingen van NLP
Je leert oogbewegingen observeren die aangeven welk zintuiglijk systeem, d.w.z. welk gedeelte van de hersenen iemand op een gegeven moment activeert.
Zo analyseer je hoe iemand zijn probleem ‘creëert’ of zijn innerlijke hulpbron oproept. Door de oogbewegingen te observeren, ontdek je patronen waarvan iemand zich zelf meestal niet bewust is. Dankzij dit soort observaties passeer je de taalbarriere.
Creatief denken met de Disney strategie
De Disney-strategie is een NLP-techniek waarmee je iemand helpt om op een creatieve manier nieuw gedrag te ontwikkelen.
Wordt vooral gebruikt als iemand een nieuwe uitdaging aangaat waarmee hij nog geen ervaring heeft. De Disney-strategie is ook geschikt als creativiteitsstrategie voor een team.
In je kracht blijven met de 'Circle of Excellence'
Vaak hebben mensen meerdere verschillende innerlijke hulpbronnen nodig om iets te bereiken.
Met deze techniek combineer je verschillende stemmingen en denkwijzen met elkaar, zodat ze helemaal beschikbaar zijn in de speciale situaties waarin iemand optimaal wil functioneren.
Afscheid van oude hindernissen: Change Personal History
Psychologische hindernissen zijn vaak gebaseerd op ervaringen in het verleden. Met de techniek 'Change Personal History' helpt u iemand om zijn persoonlijke levensgeschiedenis als het ware te ‘herschrijven’.
Deze techniek is in overeenstemming met de nieuwste wetenschappelijke inzichten in hoe de hersenen herinneringen creëren.
Werken met een innerlijke strategie
Je leert analyseren, aan de hand van iemands oogbewegingen, met welke denkstappen hij een bepaalde beleving oproept bij zichzelf. Het kan gaan om een hindernis, maar ook om een successtrategie.
Vervolgens help je hem of haar om deze innerlijke strategie ofwel bij te stellen ofwel vaker te gebruiken. Ook op deze manier werk je rechtstreeks met de innerlijke beleving.
Innerlijke strategieën zijn ook nuttig om te begrijpen hoe iemand denkt, zodat je beter contact met hem of haar kunt maken.
Reframing: nieuwe betekenissen
Met goede kaders kunnen mensen kracht putten uit moeilijke ervaringen. Je leert nieuwe kaders om moeilijke feiten heen te plaatsen, waardoor die feiten een krachtgevende betekenis krijgen.
Mensen beperken zichzelf vaak door hoe ze de dingen interpreteren. De mens heeft de ‘vrijheid van conclusie’, d.w.z. dat hetzelfde feit totaal verschillende dingen kan betekenen. Je leert betekenissen aan de feiten te hechten die je mogelijkheden vergroten.
Communiceren met gedeelten
Waarom doen mensen soms niet wat ze wel willen doen en waarom doen ze wel, wat ze juist niet willen? Mensen hebben heel verschillende kanten, en soms hebben die kanten onverenigbare doelen.
NLP biedt een technieken om te communiceren met verschillende kanten van jezelf.
Met deze technieken help je iemand om verbannen kanten van zichzelf weer toe te laten. En vaak ook help je onderhandelen tussen verschillende kanten, zodat ze weer op een lijn komen. Op gedragsniveau kunnen innerlijke conflicten meestal niet worden opgelost. Je kunt geen twee tegenstrijdige dingen tegelijk doen. Door te zoeken naar de onderliggende waarden, ontstaat er ruimte voor innerlijke samenwerking.
Het binnen-buiten model
Zoals Jung zegt: “De pijlen die ons het diepst verwonden, zijn de pijlen die op ons worden afgeschoten vanuit de hindernis van ons eigen onbewuste”.
Met het binnen-buiten model leer je mensen om anders om te gaan met hun irritaties en ergernissen. Je brengt iemand in contact met een kant van zichzelf, die de neiging heeft om zich even irritant te gedragen.
Metaforen: werken met verhalen
Het vertellen van verhalen is een eeuwenoude verandertechniek.
Verhalen geven gevoelsmatige betrokkenheid en nieuwe perspectieven. Je leer werken met metaforen. Je schetst in een metafoor domein (een verhaal) een probleem dat analoog is aan het probleem waar iemand aan werkt. Hij lost het probleem op in het metafore domein, en vertaalt die oplossing terug naar het ‘echte’ probleem.
Het uitlijnen van logische niveaus
Zoals we al eerder zeiden: mensen beleven dingen op verschillende niveaus. In NLP worden zeven niveaus onderscheiden.
Als het gaat om belangrijke levensdoelen of belangrijke organisatie-doelen, is het van essentieel belang, dat die niveaus goed op elkaar aansluiten. Als er wrijving is tussen de niveaus, wordt het doel waarschijnlijk niet bereikt.
Je leert een techniek, het 'uitlijnen van logische niveaus', waarmee je iemand helpt om de niveaus goed op elkaar aan te laten sluiten.
Je persoonlijke tijdslijn
Mensen beleven de tijd op een individuele manier. Het maakt verschil of je de tijd als een lange weg voor je ziet, als als een diepe zee achter je.
Je leert onderzoeken hoe iemand de tijd innerlijk weergeeft en hoe dat zowel een hulpbron als een hindernis kan zijn.
Werken met de levenslijn
De levenslijn is een visuele weergave van verleden, heden en toekomst, die je gaat gebruiken als een overzichtelijk kader voor NLP-technieken.
Door op deze manier (ruimtelijk gesorteerd) te werken, houden zowel jij als uw gesprekspartner overzicht over het veranderingsproces.
Veel opties Wat doe je wanneer?
Naarmate je steeds meer NLP-tehnieken leert, wordt ook de vraag belangrijker: welke techniek gebruik ik wanneer?
Het NLP-principe van hindernissen is: "Wat je tegenhoudt, bepaalt wat je nodig hebt". Welke NLP-techniek past het beste bij een bepaalde hindernis? Je leert welke technieken het effectiefst zijn bij welk soort hindernissen, zodat je je groeiende arsenaal zo effectief mogelijk kunt inzetten.
September 2018 Start groep met Anneke Durlinger plus gasttrainers Blok I: 12, 13 en 14 september 2018 Blok II: 31 oktober, 1 en 2 november 2018 Blok III: 5, 6 en 7 december 2018 Blok IV: 23, 24 en 25 januari 2019 Blok V: 13 en 14 maart 2019 Blok VI: 17, 18 en 19 april 2019 Blok VII: 5, 6 en 7 juni 2019
November 2018 Start groep met Anneke Meijer plus gasttrainers Blok I: 8, 9 en 10 november 2018 Blok II: 20, 21 en 22 december 2018 Blok III: 31 januari, 1 en 2 februari 2019 Blok IV: 14, 15 en 16 maart 2019 Blok V: 18 en 19 april 2019 Blok VI: 23, 24 en 25 mei 2019 Blok VII: 27, 28 en 29 juni 2019
Januari 2019 Start groep met Koos Wolcken plus gasttrainers
Blok I: 24, 25 en 26 januari 2019 Blok II: 15 en 16 maart 2019
Blok III: 18 en 19 april 2019
Blok IV: 4 tm 8 juni 2019
Blok V: 29, 30 en 31 augustus 2019
Blok VI: 4 en 5 oktober 2019
Blok VII: 14, 15 en 16 november 2019
April 2019 Start groep met Judith Warmerdam plus gasttrainers Blok I: 11, 12 en 13 april 2019
Overige data volgen spoedig
Werktijden Alle trainingsdagen van 10.00 tot 18.00 uur Regelmatig zijn er optionele avondsessies van 19.00 tot 21.00 uur
Bestemd voor Iedereen met HBO-niveau die beroepsmatig met mensen werkt.
HBO-niveau Als je geen vooropleiding hebt op universitair of HBO-niveau, word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Wij bekijken dan samen met jou of het mogelijk is om aan deze groep mee te doen.
Deelnamekosten € 3450,-- inclusief lesmateriaal, koffie, thee en lunch, exclusief diner en overnachting. Bij de kosten is het boek ‘Essenties van NLP’ inbegrepen. U kunt betalen in drie termijnen. Het IEP is niet BTW-plichtig, u betaalt geen BTW.
Hoeveel mensen zitten er in een groep? Een NLP-opleidingsgroep bestaat uit 20 tot 30 deelnemers. Zij zijn afkomstig uit de gezondheidszorg, het bedrijfsleven, het onderwijs, de trainings- en advieswereld en de overheid. Het is een groep met een rijke variëteit aan persoonlijkheden en beroepsachtergronden. Daardoor kun je gemakkelijk gelijkgestemden vinden en is er ‘kruisbestuiving’. Je leert eerst de NLP-technieken op jezelf en je medecursisten toe te passen. Naast de trainers zijn er begeleiders aanwezig (1 begeleider per 6 à 8 deelnemers).
Uit hoeveel dagen bestaat de opleiding? De opleiding omvat 20 dagen (40 dagdelen) en is verdeeld over zeven blokken. Er zijn daarnaast optionele avondsessies. Je komt tien dagdelen bijeen in een regionale oefengroep.
NLP Masterpractitionersopleiding De NLP-masterpractitionersopleiding is het vervolg. In deze opleiding wordt NLP verder uitgebreid. Het tweede jaar is een grote verdiepingsslag. Het eerste jaar is een op zichzelf staand geheel. Belangrijke thema’s in het tweede jaar zijn: kernpatronen en kernovertuigingen, werken met metaprogramma’s en productgericht modelleren, d.w.z. zelf nieuwe NLP-technieken maken.
Accreditaties
NVNLP Ons certificaat NLP practitioner voldoet aan de eisen van de Nederlandse Vereniging voor NLP.
NMI Bij het Nederlandse Mediation Instituut kunnen deelnemers een individuele aanvraag indienen voor erkenning.
NOBCO De NOBCO heeft 20 PE-punten toegekend aan de NLP-practitionersopleidingen.
Registerplein Deelname aan de NLP-Practitionersopleiding levert 16,2 registerpunten op voor de vrije ruimte -in het kader van de beroepsregistratie in het BAMw- van maatschappelijk werkers, jeugdzorgwerkers en sociaal agogen.
KNGF De NLP-Practitionersopleiding is door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie geaccrediteerd voor 179 punten voor het Basisdeel Kwaliteitsregister.
Tijdsinvestering Trainingsdagen: 20 dagen. Oefengroepsbijeenkomsten: 5 dagen (10 dagdelen). Literatuurstudie: ongeveer 3 dagen (schatting). Totaal: ongeveer 28 dagen.
Literatuur De verplichte literatuur voor de opleiding bestaat uit: 12 hoofdstukken uit het boek ’Essenties van NLP’ (Lucas Derks en Jaap Hollander) Dit boek is bij de deelnamekosten inbegrepen. Syllabus NLP practitioners IEP
Examen De opleiding wordt afgerond met een examen. Dit examen omvat de volgende onderdelen: Kennistest (meerkeuzevragen). Metamodeltest (meerkeuzevragen). Reframingtest (meerkeuzevragen). Observatietest (vragen naar aanleiding van een live of video-demonstratie). Evaluatie van praktijkwerk ter plekke (twee NLP-gesprekken met twee verschillende coachklanten).
Mocht iemand het examen niet halen, dan wordt hem een coachingsdag en herkansing aangeboden. De herkansing wordt op vaste data gehouden.
Studiebeurzen Het IEP stelt enkele studiebeurzen (50% van het cursusgeld) beschikbaar aan mensen, die onbaatzuchtig een bijdrage leveren aan een betere wereld en die zelf niet in staat zijn om de opleiding te bekostigen.
Judith Warmerdam Bedrijfseconoom, trainer & coach op het gebied van communicatie, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling
Studeerde bedrijfseconomie en startte haar loopbaan in het bankwezen. Kwam tot de ontdekking dat ze goed is met cijfers, maar dat voor haar de menselijke factor veel meer op de voorgrond mag staan.
Heeft zich sinds 2003 ontwikkeld tot trainer op het gebied van communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Grootste passies zijn het geven van NLP Trainingen en het begeleiden van Trainees en Young Professionals in hun talentontwikkeling. Teamontwikkeling volgt daar kort achter.
Het beste uit mensen naar boven halen, is waar het haar om gaat. Ze doet dit op een persoonlijke, praktische manier.
Introduceerde in 1981 – samen met Jaap Hollander – NLP in Nederland en is mede-oprichtster van het IEP. Zij geeft binnen het IEP NLP Practitioners- en Masterpractitionersopleidingen, een deel van de opleiding Provocatief Coachen, daarnaast coaching en supervisie.
Zij is binnen het geheel van de IEP-opleidingen in belangrijke mate verantwoordelijk voor de samenhang van de diverse modellen en het algemene beleid.
Zij ontwikkelde verschillende NLP-technieken o.a. de ‘I-Wonder strategie’ en het ‘Binnen-Buiten model’, tal van didactische NLP-oefeningen en is mede-auteur van ‘NLP in Nederland’ en het Nano Tech Power Deck.
Lid van de Internationale NLP Leadership Summit
Anneke Durlinger NLP-trainer en coach
Ziet NLP als ‘inner human resource management’ en als optimaal middel om tot zelfverwezenlijking te komen. Werkt al vele jaren binnen het IEP als NLP-trainer. Heeft een vanzelfsprekend vertrouwen in de kwaliteiten en het potentieel van mensen. Gaat uit van de aanname ‘Problemen doen zich pas voor als je de hulpbronnen hebt om ze op te lossen’.
Binnen het IEP geeft ze samen met diverse andere trainers en met een voortdurend enthousiasme verschillende trainingen, waaronder de NLP-practitionerstraining en ‘NLP voor trainers’.
Een van haar specialisaties is de toepassing van NLP in groepen (m.n. groepsrapport) vanuit het idee: ‘Zorg voor het grote geheel, door aandacht voor het kleine detail’. Schreef samen met Guus Hustinx het boek ‘Voorbij je eigen wijze’ over metaprogramma’s en ‘Handboek voor trainers, stappen ter verrijking’.
Lid van de Internationale NLP Leadership Summit
Koos Wolcken
NLP-trainer, Speaking Circles® facilitator, adviseur en coach.
Heeft na onderzoekswerk op de universiteit jarenlang als consultant in het bedrijfsleven gewerkt. Heeft nu zijn eigen trainings- en coachingsbureau.
Verzorgt samen met Jennet Burghard voor Speaking Circles International het Europese programma.
Het is zijn missie veilige leeromgevingen te creëren waarin mensen ervaren en leren waar het echt om gaat bij relatiegerichte communicatie. Het idee van sponsorship, het goede in mensen zien en dat ondersteunen, is een leidend principe in zijn werk met individuen en teams.
Wat hebben coaches, trainers, team builders, HRM-adviseurs, zorgprofessionals en leiders met elkaar gemeen?
Wat wil je oproepen bij de mensen met wie je werkt?
Veel professionals denken dat het om gedrag gaat. Maar je weet het zelf ook, mensen gedragen zich vaak niet zoals ze zich willen gedragen. En al helemaal niet zoals ze zich moeten gedragen.
Motivatie, veranderingsbereidheid, empathie, souplesse, gevoeligheid, daadkracht, alles begint bij de beleving. En dat is ook waar NLP begint. Daarom is NLP - zoals je het bij het IEP leert - belangrijk voor jou als professional. In ieder beroep zijn er specifieke belevingen die je bij de mensen wilt oproepen.
Met de NLP opleiding van het IEP stap je in op het hoogste kwaliteitsniveau. Word een gecertificeerd NLP Professional die medewerkers, collega's of clienten helpt om hun doelen te bereiken en hun hindernissen te overwinnen.
Je bent coach
Wat wil je oproepen bij de mensen die je coacht?
Een gevoel van vertrouwen in hun eigen mogelijkheden en hun eigen wijsheid.
Een helder beeld wat ze willen bereiken in de toekomst.
Inzicht in hun eigen blokkades en hoe zij die kunnen overwinnen.
Je bent trainer
Wat wil je oproepen bij je cursisten?
Een innerlijk overzicht van de belangrijkste kennis-elementen van wat je traint.
Vertrouwen in wat ze met hun nieuw geleerde vaardigheden kunnen bereiken.
Zelf praktische toepassingen zien in hun eigen werk- of leefsituatie.
Je bent team builder
Wat wil je oproepen bij de teamleden van de teams die je begeleidt?
Een krachtig gevoel van saamhorigheid, een goede 'team spirit'.
Inzicht in elkaars manier van communiceren, zodat er prettig samengewerkt kan worden.
Elkaar ondersteunen en aan te vullen, zodat het geheel meer is dan de som van de delen.
Je bent leidinggevende
Wat wil je oproepen bij je medewerkers en de andere stakeholders in je organisatie?
Een motiverend en stimulerend beeld van een prachtige toekomst.
Een cultuur waar mensen graag onderdeel van willen zijn.
Een sterk gevoel van verbinding met elkaar en de organisatie als geheel.
Je bent HRM-professional
Wat wil je oproepen bij de mensen die je adviseert?
Het gevoel dat HRM een belangrijke bijdrage kan leveren aan het management.
Een goede stemming m.b.t. de visie van de organisatie en de samenwerking in het team.
Inzicht in eigen blokkades en hoe zij die kunnen overwinnen.
Je bent zorgprofessional
Wat wil je oproepen bij je patienten?
Een innerlijke motivatie voor een gezonde leefstijl en goede discipline m.b.t. de behandeling.
Een duidelijk beeld van verantwoordelijkheden, mogelijkheden en beperkingen van de therapie.
Een ontspannen gevoelstoestand die de therapie ondersteunt, i.p.v. stress en agressie.
50% van de leidinggevenden besteedt meer tijd aan communicatie dan aan welke andere taak dan ook
Leidinggevenden besteden meer tijd aan overleg, vergaderen, coachen, begeleiden, presenteren e.d. dan aan strategische planning, stukken schrijven, producten ontwikkelen, mails beantwoorden e.d. Dit wordt wel de 'keiharde zachte kant' van het leidinggeven genoemd. Voor leidinggevende geldt dus: als je beter leert communiceren lopen de meeste van je activiteiten beter! Vandaar NLP.
De markt voor coaching groeit naar schatting 18% per jaar. Dit zijn de 5 trends waardoor coaching populair blijft:
1. Hoe mensen werken verandert
Vroegere generaties bleven vaak hun hele leven hetzelfde werk doen in dezelfde baan. Nieuwe generaties wisselen veel sneller van baan. Vaste contracten worden zeldzamer en mensen werken steeds vaker als zelfstandige ondernemers vanuit verschillende lokaties. Ze hebben behoefte aan coaching omdat ze minder vaste punten (mentoren, vertrouwde leidinggevenden, collega's) hebben om op terug te vallen.
2. Wat mensen belangrijk vinden verandert
Vroeger gingen mensen langer door in een baan waarin ze ongelukkig waren. De hypotheek moest nu eenmaal betaald worden... 'Gelukkig zijn in je werk' is de laatste decennia steeds belangrijker geworden. Mensen verlaten goed betalende banen om dingen te gaan doen waar ze zich prettiger bij voelen. De work-life balance is tegenwoordig heel belangrijk. Vaak wordt er een coach ingeschakeld om dat evenwicht te vinden.
3. Traditionele opleidingen bereiden mensen niet meer voor op het echte leven
Mensen worden opgeleid door universiteiten en hogescholen. Maar vaak kunnen deze instituties mensen niet meer voldoende voorbereiden op de snel wisselende, hectische, ondoorzichtige situaties waarin ze dagelijks werken. Dubbele agenda's, vertrouwenscrises, 'information overload', ontbrekende mentoring; ook daar komt vaak een coach bij kijken.
4. Mensen verwachten meer van het leven
Nu de levensverwachting met elke generatie stijgt, willen mensen meer met hun leven doen. Simpelweg overleven is niet meer voldoende. Mensen willen de wereld beleven, hun missie verwezenlijken, tijd hebben voor gezin, familie en vrienden en ook nog een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving. Hoe combineer je al die prioriteiten?
5. Mensen worden overweldigd door informatie
Alleen al met Facebook zou je tegenwoordig je dag kunnen vullen. Een mailtje doorsturen aan iedereen op het werk kost 10 seconden. Veel mensen zijn continu bereikbaar. De meeste mensen voelen zich okay in die kolkende informatiestroom. Maar een groeiend aantal - naar schatting 20% - kan al die informatie niet meer verwerken. Ook daar kan een coach helpen om prioriteiten te stellen.
Er is een enorme maatschappelijke behoefte aan coaching, training, team building en leiderschap, maar er zit ook veel kaf onder het koren
Met zo'n grote behoefte aan coaching, training en leiding, zou het vrij gemakkelijk moeten zijn om een bloeiende praktijk op te bouwen als coach of trainer. Of om binnen een organisatie furore te maken als team builder of leider.
Maar helaas, niet alleen de vraag is groot, ook het aanbod is enorm.
De 'barriers to entry' zijn minimaal. Als je een website kunt maken, heb je een coachingspraktijk. Als je een startup kunt bedenken, ben je een leider. Er zijn talloze collega's die zich met zelfvertrouwen presenteren als wellness coach, performance trainer, procesbegeleider, board room coach, etc., maar die in feite weinig kunnen.
Het is dus zaak om aan de ene kant jezelf te blijven en aan de andere kant spraakmakende, controleerbare prestaties neer te zetten.
Al met al kunnen we dit zeggen
Begeleiding is communicatie Coaching, training, team building en leiding geven, het zijn allemaal vormen van communicatie. Het zijn varianten van persoon A die de ideeën en de beleving van persoon B wil beïnvloeden. Communicatie is het kanaal waardoor ideeën van mens naar mens stromen. Als je beter communiceert, worden al je inhoudelijke vaardigheden automatisch versterkt.
Resultaten beginnen met innerlijke beleving Alle gevoelens, motivaties en gedragingen die coaches, trainers, team builder en leiders graag willen oproepen, alle doelen in feite, vinden hun oorsprong in de innerlijke beleving. Voordat je ergens enthousiast over kunt worden, bijvoorbeeld, moet je eerst het beeld van de mogelijkheden innerlijk kunnen zien en mag er ook geen innerlijk stemmetje zeggen: 'Dit wordt toch niks'. Kortom: het begint met de beleving.
Gedrag alleen is een te smalle basis Nieuw gedrag ontstaat door een complexe wisselwerking tussen waarnemingen, filters, gedachten, herinneringen, fantasieën, emoties en waarden. Het is veel te simpel - en ook niet effectief - om je alleen op het gedrag te richten.
Er is een enorm grote behoefte aan begeleiding Coaching als werkterrein groeit met ongeveer 18% per jaar en aan training wordt 323 miljard euro per jaar uitgegeven. Er is dus duidelijk een grote behoefte. Het is een grote markt waar gigantische bedragen in omgaan, maar waar ook een gigantisch aanbod is.
Mensen verwachten tegenwoordig meer van hun leven en hun werk Dat er zo'n grote behoefte is aan coaching en training, heeft er ook mee te maken dat mensen het - meer dan vroeger - belangrijk vinden om gelukkig te zijn in hun werk, dat ze snel van baan wisselen, vaak zelfs geen vaste baan meer hebben en dat ze streven naar een goede 'work-life balance'.
Het is belangrijker dan ooit om tastbare resultaten neer te zetten De vraag naar begeleiding is groot, maar het aanbod is, zoals gezegd, ook enorm. Coaching en training zitten in een wild-west fase; iedereen kan zichzelf benoemen tot wellness coach, executive coach, board room consultant, performance trainer, etc. Vandaar dat het belangrijker is dan ooit resultaten te kunnen laten zien.
De NLP Practitioners Opleiding van het IEP
Leer professioneel communiceren
Werk rechtstreeks met de innerlijke beleving
Gebruik beproefde psychologische gereedschappen
Bereik resultaten met mensen
Wat krijg je, als je de NLP opleiding van het IEP doet? Een zorgvuldig opgebouwd en praktisch fundament
De IEP NLP-opleiding is een zorgvuldig opgebouwde, praktische training, gefundeerd op dertig jaar ervaring, die tegelijkertijd de nieuwste NLP-ontwikkelingen meeneemt. Je maakt je ideeën, vaardigheden en technieken eigen, die je helpen om een betere coach, trainer, team builder of leider te zijn. Je wordt succesvoller in uw werk, gevoeliger in je communicatie en sterker als persoon. Onze NLP opleiding geeft u een stevig fundament en heel veel nieuwe mogelijkheden.
De kracht van onze NLP opleiding ontstaat door integratie: Rationeel plus emotioneel Overtuiging plus vaardigheid Structuur plus intuïtie.
20 volledige dagen training
Je krijgt geen 12 of 15, maar 20 volledige dagen training van de meest ervaren NLP-trainers in Nederland. De training is verspreid over meerdere maanden. Je krijgt dus ook rustig de tijd om je de NLP-vaardigheden en -technieken eigen te maken.
Een ervaren en deskundige trainer
Je krijgt les van een trainer die minimaal 10 jaar ervaring heeft met NLP. Je trainer is inhoudelijk zeer goed onderlegd in NLP. Vaak is hij of zij ook auteur en internationaal actief. En misschien nog belangrijker, voor de IEP trainers staat dit helemaal bovenaan: niet om te laten zien hoe goed zij zijn, maar dat jij leert om resultaten te behalen met mensen.
Diverse gasttrainers
NLP-pioniers en grondleggers van het eerste uur, zoals Anneke Meijer, Jaap Hollander en Lucas Derks komen gastlessen geven in jouw training. Ook komen er andere gasttrainers langs. Je krijgt een gevarieerd aanbod aan rolmodellen, zodat je gemakkelijker je eigen vorm kunt vinden in NLP.
Een trainingsgroep met bondgenoten voor het leven
Je zit in een taakgerichte leergroep met een positieve, veilige sfeer waar veel mensen bondgenoten voor het leven aan overhouden. Het samen leren en de onderlinge betrokkenheid stimuleren je zelfontwikkeling en je professionaliteit.
Een training met een professionele focus
Natuurlijk is persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Je bent als professional nu eenmaal je eigen instrument. Maar professioneel werken met andere mensen, in je rol als coach, team builder, trainer of leider, vereist een totaal andere skill set dan het wreken an jezelf. Je krijgt een training die gericht is op professionals.
Een syllabus van 250 pagina's
Je ontvangt een unieke deelnemersmap waarin 30 jaar NLP-kennis en duizenden uren ervaring liggen opgeslagen. Je ontvangt deze syllabus niet alleen geprint, maar ook electronisch.
Het handboek 'Essenties van NLP'
Je ontvangt gratis de klassieke Nederlandse pil met allerlei achtergronden van NLP. Je leest over het ontstaan van NLP en over allerlei NLP-principes en -technieken
De e-cursus 'NLP en taal'
Je hoort een verhaal, maar wat is de beleving achter die woorden? Je krijgt een e-cursus waarmee u zich het taalmodel van NLP helemaal eigen kunt maken.
Het nano-tech power deck
Ook krijg je 'NLP in a box'. Met dit een kaartspel kun je NLP-sessies doen. Speciaal ontwikkeld om NLP met jezelf te doen, maar ook goed om het op een speelse manier aan anderen aan te bieden.
Een echt certificaat
Het IEP Certificaat krijg je niet door enkel aanwezig te zijn tijdens de training. Tijdens het examen laat je concreet zien wat je kunt en wat je weet. Je krijgt dus een certificaat dat echt iets betekent. Mensen die verstand hebben van NLP weten dat. Het certificaat is erkend door de International Association for Neuro-Linguistic Programming.
Ik schrijf mij in!
Dit is het moment om een nog betere professional te worden! Leer NLP bij de grondleggers, waar meer dan 13.000 collega's je voorgingen... Word effectiever als professional, gevoeliger in je communicatie en sterker als persoon. En last but not least: gun jezelf een mooi, verbonden en avontuurlijk jaar!
"Het IEP is het instituut om de NLP opleiding te volgen"
"NLP is voor mij en voor wie in verbinding wil staan met zichzelf, de ander en de omgeving. Het IEP is het instituut om de NLP opleiding te volgen werd mij verteld. Ik heb dit ook zo ervaren: degelijk, praktisch en toepasbaar."
Carlo Spelbrink Dienstenmanager
"Waneer je als professional je eigen 'instrument' bent"
"Wanneer je als professional je eigen ’instrument’ bent, en dit wilt verbeteren, is deze training een must."
Annet Weevers Othopedagoog
"Een ongekend potentieel"
"Deze training is nuttig voor iedereen die zijn innerlijke hulpbronnen nog meer wil gebruiken. Ik dacht dat ik dit al redelijk deed. Na deze training komt er nog een ongekend potentieel los, waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is!"
Thijs Verheul Brandweercommandant
Meer succes in je werk. Betere resultaten met mensen. Lekkerder in je vel... Wat houdt je tegen?
Misschien heb je toch nog vraagtekens. Je kunt ons natuurlijk altijd bellen of mailen. En hier zijn alvast enkele antwoorden.
Is het het geld wel waard?
Je investeert 3450 euro en 20 dagen. Wat krijg je daar voor terug? En is dat genoeg? Effectiviteit, gevoeligheid, kracht en een beter vermogen om resultaten te bereiken met mensen. Hoeveel is dat waard? Sommige resultaten zijn niet in geld uit te drukken. Maar je kunt de financiele opbrengst wel inschatten. Als je bijvoorbeeld voor je eigen bedrijf - of voor de organisatie waar je werkt - drie nieuwe opdrachtgevers vindt, hoeveel levert dat dan op? Of als je als coach 2 keer zo effectief wordt en daardoor 10 nieuwe clienten aantrekt, wat is dat dan waard? Of als je als leider 10 keer zo veel mensen inspireert, zodat ze jouw missie delen, wat betekent dat dan voor jouw organisatie in euro's?
Meestal is de opbrengst, ook financieel, een veelvoud van je investering.
Kan het niet korter, in minder dagen?
Natuurlijk kan het korter! Er zijn NLP-opleidingen van 12 dagen, of 7 dagen, of zelfs 5... Als het zo veel korter kan, waarom geeft het IEP dan 20 dagen? Meestal neemt men bij korte NLP-trainingen geen examen af. Er is geen controle op wat mensen leren. Bedenk, dat er geen centraal gezag is in NLP. Daarom kan een kortere, goedkopere training nog steeds 'NLP-opleiding' worden genoemd. Vaak is het excuus dat de stof 'onbewust wordt opgenomen'. Het is moeilijk na te gaan in hoeverre dat waar is.
In die steeds verder 'afgeslankte' NLP-trainingen leren mensen steeds minder en wat ze leren, beheersen ze steeds minder. Het IEP doet daar niet aan mee. Wij weten uit ervaring dat je die 20 dagen hard hebt om je een compleet NLP-pakket eigen te maken.
Leren kost tijd. In de praktijk heb je die 20 dagen hard nodig om je NLP echt eigen te maken.
Is NLP niet verouderd?
Nieuwe wetenschappelijke inzichten sluiten nauw aan bij de praktijk van NLP. Misschien kun je zeggen dat NLP zijn tijd zo ver vooruit was, dat het vandaag nog steeds actueel is. Dat geldt natuurlijk niet voor alles in NLP, maar wel voor het meeste. Denk bijvoorbeeld aan de ontdekking van de spiegelneuronen of het inzicht in de constructieve aard van het geheugen.
Voorneeld 1: spiegelneuronen. Een spiegelneuron is een zenuwcel die niet alleen vuurt als een organisme een handeling uitvoert, maar ook als het ziet dat een ander organisme die handeling doet. De neuronen 'weerspiegelen' het gedrag van het andere oragnisme. Spiegelneuronen spelen een rol bij bij menselijk begrip en empathie. Deze onderzoeksresultaten sluiten naadloos aan bij de NLP-technieken rond het opbouwen van rapport (goed contact), gebaseerd op het ‘spiegelen’ van gedragingen van de ander.
Voorbeeld 2: constructief geheuegen. In de cognitieve psychologie is men het er over eens, dat herinneren een kwestie is van construeren, geen kwestie van reproduceren. De hersenen zoeken stukjes en beetjes uit verschillende bronnen bij elkaar en bouwen daarmee een herinnering op. Dit is een uitstekende theoretische onderbouwing voor de NLP-techniek ‘change personal history’.
NLP sluit uitstekend aan bij recent wetenschappelijk onderzoek en is in die zin dus helemaal up to date.
Is NLP wel wetenschappelijk verantwoord?
In 2016 hebben psychologen van het IEP een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Experiential Psychotherapy “The Effectiveness of NLP: Interrupted Time Series Analysis of Single Subject - Data for One Session on NLP Coaching.” (download .pdf). Hierin tonen wij aan dat NLP effectief is voor het soort doelen en problemen waar coaches, trainers, team builders en leiders mee werken. Recentelijk is er meer onderzoek gepubliceerd waarin de effectiviteit van NLP wordt bevestigd. Nog twee voorbeelden:
Remediation of intrusive symptoms of PTSD in fewer than five sessions: a 30-person pre-pilot study of the RTM Protocol In: Journal of Military, Veteran and Family Health, 1(2) 2015, pp 13-20.
Stipancic, M., Renner, W., Schütz, P., & Dond, R. (2009). Effects of Neuro-Linguistic Psychotherapy on Psychological Difficulties and Perceived Quality of Life. Counselling and Psychotherapy Research, 10, pp 39-49.
Wij zouden willen dat er nog veel meer onderzoek naar NLP was, maar er is wetenschappelijk bewijs.
Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat NLP effectief is.
Is het IEP wel de beste plek om NLP te leren?
Nog even de kwaliteiten van het IEP op een rijtje: - Bracht NLP naar Nederland in 1981 - Heeft meer dan 13.000 collega's getraind - Werkt met internationaal gerenommeerde trainers - Werkt met auteurs van minstens 20 NLP-boeken - Kan talloze lovende recensies tonen van professionals
Misschien overweeg je om je NLP-opleiding ergens anders te doen? De meeste NLP-trainers zijn aardige mensen, dus niets ten nadele van hen. Het kan zelfs goed zijn, dat het oud-cursisten van ons zijn. Maar laten we eerlijk zijn, kunnen zij hetzelfde waarmaken als het IEP? Hoeveel boeken hebben ze geschreven? Wie kent hen buiten Nederland? En wie zijn hun klanten? Zijn dat professionals of therapeutische clienten?
Het IEP is de beste plek om je NLP-opleiding te doen.
Kan het niet dichter bij huis?
Hier kunnen we kort over zijn. Je kunt misschien best dichter bij je woonplaats terecht. Maar krijg je dan dezelfde kwaliteit? Goed, je bent minder reistijd kwijt. En in een druk leven is dat natuurlijk mooi. Maar weegt dat op - zeker op de lange termijn - tegen een mindere opleiding?
De kortere reistijd weegt - zeker op termijn - niet op tegen een training van mindere kwaliteit
Ik schrijf mij in!
Dit is het moment om een nog betere professional te worden! Leer NLP bij de grondleggers, waar meer dan 13.000 collega's je voorgingen... Word effectiever als professional, gevoeliger in je communicatie en sterker als persoon. En last but not least: gun jezelf een mooi, verbonden en avontuurlijk jaar!