Geef je provocatieve werk nog meer diepgang. Beleef het erfgoed van Frank Farrelly, de oorspronkelijk grondlegger van de provocatieve therapie.

Wij specificeerden Frank's manier van werken in 53 Farrelly-factoren. 25 daarvan kun je altijd inzetten.
 
Zie het als 25 provocatieve kaarten die je altijd kunt spelen.
In deze IEP training zie je de bouwstenen van de provocatieve stijl in actie. Je krijgt meer zicht op je eigen manier van werken. Je wordt veelzijdiger als provocatief coach.

Frank Farrelly begon ooit als verbaal spiegelend psychotherapeut. Die stijl botste soms met zijn uitdagende Iers-Amerikaanse achtergrond. Op een dag werkte hij met een patient die op het punt stond om de kliniek te verlaten, maar die bang was dat hij het 'buiten' niet zou redden. Even kon Frank zich niet inhouden. Hij zei wat hij werkelijk dacht. Wat hij eigenlijk had moeten zeggen was: "Mhmm, ik begrijp dat je huiverig bent voor wat er straks buiten gaat gebeuren". Maar in plaats daarvan flapte hij er uit: "Nou, ik weet wel zeker dat jij het buiten niet gaat redden!" De patiënt keek hem verbouwereerd aan: "Maar Frank, dat mag jij helemaal niet zeggen!"

Farrelly, die zijn eigen uiting in eerste instantie ook als een misstap had gezien, ontdekte daarna dat de patient ging bewijzen dat hij de buitenwereld wel degelijk aankon. Die ene opmerking had meer effect gehad dan jaren van Rogeriaanse psychotherapie. En zo werd de provocatieve therapie geboren.

  • Inhoud
  • datum, kosten e.d.
  • trainers
  • voorbeelden Farrely-factoren

Leren van Farrelly

Deze training valt samen met de derde dag van de provocatieve opleiding. Het kan dus gebeuren dat er tijdens deze trainingsdag dingen worden gedaan dat niet rechtstreeks met de Farrellyfactoren te maken hebben. 

Wij demonstreren de Farrellyfactoren 'op afroep', zodat je kunt zien hoe ze in een sessie werken. 

Je gaat voor jezelf na: welke Farrely-factoren gaan mijn provocatieve werk het meest versterken?
Die factoren ga je oefenen.

Je kiest samen met de groep twee videodemonstraties van Farrelly zelf, die gezamenlijk worden bekeken en besproken.

De basis

De Farrellyfactoren worden uitgebreid beschreven in het boek 'Provocatief Coachen, de Basis'

Frank Farrelly

Clinical Social Worker, ACSW, USA

Grondlegger van de provocatieve therapie.
Werd beschouwd worden als één van de ‘Grand Old Men’ van de psychotherapie.
Overleed in 2013. 

Frank begon ooit als Rogeriaans psychotherapeut, opgeleid door Carl Rogers en werkend in een psychiatrisch centrum. Na een aantal jaren raakte hij gefrustreerd door het feit dat veel mensen met onvoorwaardelijke acceptatie en oprechte betrokkenheid niet veel verder kwamen. Op een dag had hij een geniale inval: hij begon te zeggen wat hij écht dacht, zij het op zijn humoristische Iers-Amerikaanse manier. De therapiewereld vond toen dat dat absoluut niet kon, maar de cliënten gingen verrassend snel vooruit…

Frank gaf vanaf 1985 les aan het IEP. Anneke Meijer, Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg waren toegewijde leerlingen van hem. Zij genoten van zijn inspiratie, zijn supervisie, zijn praktische levenskennis, zijn humor en zijn Iers-Amerikaanse warmte.

Frank's grote kracht was onafhankelijk denken, het vermogen om dingen in een nieuw licht te zien, los van sociale dogma's of culturele vooroordelen.