Sociaal Panorama bij gevoel van eenzaamheid

14-04-2020 Jacqueline Heemskerk-ScholtenArtikelen 4 minuten leestijd

In deze corona-tijd waar veel mensen alleen thuis zitten wil ik een mooie oefening uit het Sociaal Panorama delen.

Ik heb de oorspronkelijke oefening iets aangepast om hierdoor het gevoel van eenzaamheid te kunnen veranderen:

  1. Concentreer je op jezelf en op het gevoel van eenzaamheid. Je kunt je er bewust van worden waar je dit gevoel ervaart. Is het in je, op een bepaalde plek in je lichaam of is het buiten je?
  2. Terwijl je het gevoel van eenzaamheid er gewoon laat zijn, denk je aan alle lieve, zorgzame, hulpvaardige en vriendelijke mensen die je kent en ooit hebt gekend.
  3. Word je je er nu bewust van, waar in de ruimte om je heen je deze fijne mensen ervaart?
  4. Verplaats ze om je heen en steeds dichterbij, net zolang totdat jij een warm, liefdevol gevoel en/of een gevoel van contact krijgt.Je kunt hier wat mee experimenteren. Misschien wil je sommige mensen heel dichtbij en anderen juist wat verder weg hebben. Als jij de mensen liever achter, voor je of in een groepje naast je wilt, dan kan dat natuurlijk ook, ervaar wat bij jou of je cliënt het beste werkt om het juiste gevoel te krijgen.
  5. Wanneer je het warme, liefdevolle, gevoel van contact hebt, dan maak je deze mensen vast op de voor jou juiste plek. Het is jouw mentale ruimte in je geheugen dus doe dit op je eigen manier. Je kunt alles daarvoor gebruiken, lijm, plakband, vastklikken zoals lego, enz.
  6. Check de ecologie.
  7. Geniet nog even van het gevoel, je kunt dit ook een anker geven zodat jij of je cliënt dit snel weer kan oproepen.
  8. Ga nu weer met je aandacht naar het gevoel van eenzaamheid. Kun je het nog voelen?Ga dan weer terug naar stap 4 of 6.
  9. Is er een bezwaar?a. Zoek uit wat de positieve intentie van het gevoel van eenzaamheid is.b. Maak contact met het deel wat bezwaar maakt en vraag ook naar de PI of de hogere PI.Werk dan met bv 6 step reframing of met het veranderen van een belemmerende overtuiging of met iets anders wat je als NLP-er hebt geleerd. Succes!

Waar mensen geen afstand houden

Kom je buiten of in de winkel ook mensen tegen die zich niet houden aan de afspraak om 1.5 meter afstand te houden? Doe dan dit:

Afstand tussen jou en anderen creëren.

Een oefening met als basis het Sociaal Panorama, gecombineerd met een visualisatie. Met deze oefening kun je meer afstand creëren door je zelfbeeld te versterken, je gaat daardoor meer presentie uitstralen, hierdoor is de kans groter dat mensen je meer zien en je ruimte respecteren. Door dit met een visualisatie van een veilig scherm te combineren creëer je een veilig ruimte om je heen.

  1. Denk aan de context waarin je mensen op afstand wilt houden en associeer in deze context.
  2. Vraag jezelf af wie ben ik in deze context.
  3. Ervaar waar je kinesthetisch ik-gevoel is, dus waar in je lichaam zit jouw diepe gevoel van je ik.
  4. Maak vanuit je ik-gevoel een lijn naar voren naar je zelfbeeld, vraag, terwijl je dit doet, jezelf weer af: wie ben ik in deze context en kijk dan naar het beeld van jezelf.
  5. Stel voor dat de zon vanachter jou opkomt en op je zelfbeeld schijnt en maak je zelfbeeld heel groot, minimaal 2 koppen groter dan je zelf bent.
  6. Voelt dit goed, stralend, sterk, krachtig?
  7. Maak vanuit dit gevoel een scherm van glas of plexiglas op minstens 1.5 meter afstand om je heen.
  8. Anker het gevoel met het scherm op een manier die je gemakkelijk kunt gebruiken, ook tijdens het boodschappen doen, dus met een woord of het maken van een vuist.
  9. Ga met dit gevoel en het scherm om je heen naar buiten of naar de winkel. Gebruik zo nodig het anker.

Zie ook: Lucas Derks, “Sociale denkpatronen”. www.sociaalpanorama.nl

Wat deelnemers zeggen

  • ”Deze training leert je op een heel andere en misschien daardoor wel een geheel eigen manier coachen, het geeft zelfvertrouwen, biedt inzicht en uitdaging aan anderen en zeker ook aan jezelf!”

    Miriam Kusters
    - GZ-psycholoog
  • “NLP in organisaties verrijkt je toolbox met slimme hulpmiddelen om organisatiedynamieken te doorgronden, zichtbaar en voelbaar te maken. Een mooie aanvulling, zeker ook voor managers en bestuurders, die misschien niet als onafhankelijk procesbegeleider werken, maar na deze opleiding in staat zijn om met meer organisatiesensitiviteit de goede dingen te doen”.

    Jaap Fluit
    - CEO
  • “Met provocatief coachen komt er beweging die op de congruente manier niet altijd mogelijk is. Het brengt iets onomkeerbaars op gang…”

    Els van Steijn
    - Trainer en coach
  • “De opleiding is een enorme verrijking als je meer wilt doen met, en leren over, denkstijlen. Een compleet programma, waarmee je met groepen en individuen ook daadwerkelijk aan de slag kunt. En met MindSonar heb je een instrument in handen waarmee je als coach en trainer je toegevoegde waarde enorm vergroot. Aanrader!”

    Eelko Vooijs
    - NLP-trainer/Directeur
  • “Wil je je als adviseur verbeteren? Ga dan deze opleiding doen waarbij je NLP technieken daadwerkelijk leert toe te passen in advies situaties. Een scala aan vormen komt in rap tempo voorbij waarbij je zelf je eigen (al rijpe) instrumentarium aan kunt scherpen”.

    Henriëtte Zwanenburg
    - Bedrijfsarts
  • “Guus en Mieke zijn zeer ervaren NLP’ers die het lukt om op eenvoudige wijze de theorie over te brengen en deze te vertalen in praktisch toepasbare oefeningen. Het leren spelen met NLP-methodieken en erop vertrouwen dat deze hun werk doen (mits ingezet voor het juiste doel) is iets wat ik tijdens deze opleiding heb geleerd. Heel waardevol! Ik zie uit naar de master!”

    Franca van Rosmalen
    - (Team)coach
  • “Wil je samen met andere professionals sparren over wat er gebeurt in je organisatie, waar dat door komt en hoe je één en ander zou kunnen doorbreken? Dan is dit een leuke opleiding”.

    Brigitta Kuipers
    - Trainer
  • “Een verrijking in kennis, inzichten en toepassingen om persoonlijke ontwikkeling op verschillende manieren te stimuleren. Mooi instrument dat het bedrijfsleven aanspreekt vanwege vorm, diepzinnigheid, validiteit en betrouwbaarheid”.

    Henri van Hout
    - Directeur
  • “Ik heb genoten van het speelse gemak, de diepe kennis en de jarenlange ervaring, waarmee de trainer toegang verschafte tot de boeiende wereld van metaprogramma’s en de toepassing in coaching en team building. Aanrader!”.

    Koos Wolcken
    - NLP-trainer
  • “Genoten van de training door de aanwezigheid van enthousiaste, open medecursisten en trainers. Vanuit mijn interesse in en geboeidheid door mensen hoe mensen denken en hoe hen dat beweegt, een enorm waardevolle aanvulling”.

    Coby Krol
    - Trainer/Coach